lody bez mleka i śmietany w domu

lody z przecieru owocowego bez śmietany i mleka. Takie lody na pewno ci się spodobają! Olej roślinny i zapach surowych jaj nie są w ogóle odczuwalne! W razie potrzeby cukier można wziąć mniej o 30-40 g. smak przysmaku przypomina lody owocowe w sklepie, ale bez chemii w składzie!
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 4 g
tłuszcze 27 % 10 g
węglowodany 62 % 23 g
193 kcal
IG: 9 / 35 / 57

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Odmierz i przygotuj wszystkie potrzebne składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Delikatnie oddziel białka od żółtek. Staraj się, aby ani kropla żółtka nie dostała się do białek, w przeciwnym razie nie zostaną odpowiednio ubite.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej 100 g cukru do miski z żółtkami i wlej rafinowany olej roślinny.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ubijaj mikserem elektrycznym przez około 3-5 minut. Kryształy cukru powinny całkowicie się rozpuścić.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Opłucz owoce, osusz ręcznikami papierowymi, obierz i pokrój na małe kawałki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ułóż plastry owoców w misce blendera i zmiksuj, aż będą gładkie.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przenieś przecier owocowy do miski na ubite żółtka. Ponownie ubij mikserem, aż będzie gładka.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    W osobnym pojemniku ubij białka. Aby białko było dobrze ubite, jajka muszą być świeże i schłodzone (z lodówki). Ubij mikserem na najniższej prędkości. W kawałkach dodaj pozostałą ilość cukru i cukier waniliowy (lub wanilinę na czubku noża). Nie zatrzymuj procesu ubijania. Gdy cukier całkowicie się rozpuści, zwiększ prędkość miksera i ubij masę białkową do stabilnych szczytów.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Delikatnie wymieszaj białka z masą owocową. Ugniataj łopatką kuchenną w jednym kierunku od góry do dołu, aby białka nie opadły.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Ułóż lody w przygotowanych foremkach. Wstaw do lodówki na 3-4 godziny.

skąd wiesz, czy jajko jest świeże? Rozbij go do osobnego pojemnika. Przede wszystkim nie powinno być nieprzyjemnego zapachu. Białko świeżych jaj będzie czyste i czyste. Żółtko nie powinno się rozprzestrzeniać i będzie błyszczące, wypukłe, jednolite.

pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Banany - 89   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Pomarańcze - 36   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g

Podobne przepisy