skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Odmierz i przygotuj wszystkie potrzebne składniki.
Krok 2:
Delikatnie oddziel białka od żółtek. Staraj się, aby ani kropla żółtka nie dostała się do białek, w przeciwnym razie nie zostaną odpowiednio ubite.
Krok 3:
Wlej 100 g cukru do miski z żółtkami i wlej rafinowany olej roślinny.
Krok 4:
Ubijaj mikserem elektrycznym przez około 3-5 minut. Kryształy cukru powinny całkowicie się rozpuścić.
Krok 5:
Opłucz owoce, osusz ręcznikami papierowymi, obierz i pokrój na małe kawałki.
Krok 6:
Ułóż plastry owoców w misce blendera i zmiksuj, aż będą gładkie.
Krok 7:
Przenieś przecier owocowy do miski na ubite żółtka. Ponownie ubij mikserem, aż będzie gładka.
Krok 8:
W osobnym pojemniku ubij białka. Aby białko było dobrze ubite, jajka muszą być świeże i schłodzone (z lodówki). Ubij mikserem na najniższej prędkości. W kawałkach dodaj pozostałą ilość cukru i cukier waniliowy (lub wanilinę na czubku noża). Nie zatrzymuj procesu ubijania. Gdy cukier całkowicie się rozpuści, zwiększ prędkość miksera i ubij masę białkową do stabilnych szczytów.
Krok 9:
Delikatnie wymieszaj białka z masą owocową. Ugniataj łopatką kuchenną w jednym kierunku od góry do dołu, aby białka nie opadły.
Krok 10:
Ułóż lody w przygotowanych foremkach. Wstaw do lodówki na 3-4 godziny.
skąd wiesz, czy jajko jest świeże? Rozbij go do osobnego pojemnika. Przede wszystkim nie powinno być nieprzyjemnego zapachu. Białko świeżych jaj będzie czyste i czyste. Żółtko nie powinno się rozprzestrzeniać i będzie błyszczące, wypukłe, jednolite.
pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Banany - 89 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Pomarańcze - 36 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g