skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby zamrozić koperek na zimę, potrzebujemy: kopru, wody, foremek do lodu (najlepiej silikonowych, łatwiej jest z nich usunąć lód), ręczników papierowych, torebek do zamrażania lub plastikowych pojemników na żywność. Do zbioru najlepiej użyć już dojrzałego kopru z mięsistą łodygą, a nie młodą. Najpierw koperek należy dobrze umyć pod bieżącą wodą.
Krok 2:
Następnie połóż umyty koperek na ręczniku papierowym.
Krok 3:
Na wierzchu z drugim ręcznikiem papierowym.
Krok 4:
Oddzielamy twardą część łodygi od zieleni kopru, ale nie spieszymy się z wyrzucaniem łodyg, nadal będą nam przydatne.
Krok 5:
Drobno posiekaj koperek.
Krok 6:
Włóż do specjalnej gęstej torby do zamrażania. Zamiast torby możesz użyć plastikowego pojemnika z pokrywką.
Krok 7:
Wypuszczamy nadmiar powietrza z torby.
Krok 8:
I zwiń go. Okazuje się cienki brykiet. Takich brykietów można wykonać wiele, z różnymi zieleniami i układać je jeden na drugim. Zajmują bardzo mało miejsca w zamrażarce. Jeśli chcesz, możesz podpisać torbę markerem na górze i umieścić datę zamrożenia. Zielenie po zamrożeniu pozostają kruche. Takie warzywa można stosować zimą zamiast świeżych, na przykład wlewając kilka łyżek do sałatki.
Krok 9:
Łodygi kopru również zamrażam, tylko w inny sposób. Najpierw drobno posiekaj (w zasadzie nie możesz ich pokroić, ponieważ następnie zmielimy je blenderem).
Krok 10:
Wlej pół szklanki wody.
Krok 11:
Zmiel blenderem tak drobno, jak to możliwe, aby twarde części łodyg kopru nie spotkały się w gotowym przedmiocie.
Krok 12:
Włóż papkę koperkową do foremek do lodu i zamroź. W ten sam sposób możesz zbierać nie tylko łodygi, ale także koperek. Do tego blender nie będzie potrzebny. Wystarczy ułożyć posiekane koperek w foremkach i zalać niewielką ilością wody.
Krok 13:
Po zamrożeniu usuwamy kawałki lodu koperkowego. Przenieś do plastikowego pojemnika lub plastikowej torby do dalszego przechowywania. A zimą używamy kilku takich kawałków lodu podczas przygotowywania zup lub sosów.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Koperek - 38 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g