zamrożenie kopru na zimę

Super bezodpadowy kęs koperku. Cały rok jak świeży! Przy minimalnym nakładzie czasu na przygotowanie kopru zachowana jest maksymalna ilość witamin. koperek pozostaje pachnący, nie zmienia koloru i smaku.
hallen-bunnyAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 29 % 2 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 71 % 5 g
32 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby zamrozić koperek na zimę, potrzebujemy: kopru, wody, foremek do lodu (najlepiej silikonowych, łatwiej jest z nich usunąć lód), ręczników papierowych, torebek do zamrażania lub plastikowych pojemników na żywność. Do zbioru najlepiej użyć już dojrzałego kopru z mięsistą łodygą, a nie młodą. Najpierw koperek należy dobrze umyć pod bieżącą wodą.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Następnie połóż umyty koperek na ręczniku papierowym.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Na wierzchu z drugim ręcznikiem papierowym.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Oddzielamy twardą część łodygi od zieleni kopru, ale nie spieszymy się z wyrzucaniem łodyg, nadal będą nam przydatne.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Drobno posiekaj koperek.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Włóż do specjalnej gęstej torby do zamrażania. Zamiast torby możesz użyć plastikowego pojemnika z pokrywką.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wypuszczamy nadmiar powietrza z torby.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    I zwiń go. Okazuje się cienki brykiet. Takich brykietów można wykonać wiele, z różnymi zieleniami i układać je jeden na drugim. Zajmują bardzo mało miejsca w zamrażarce. Jeśli chcesz, możesz podpisać torbę markerem na górze i umieścić datę zamrożenia. Zielenie po zamrożeniu pozostają kruche. Takie warzywa można stosować zimą zamiast świeżych, na przykład wlewając kilka łyżek do sałatki.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Łodygi kopru również zamrażam, tylko w inny sposób. Najpierw drobno posiekaj (w zasadzie nie możesz ich pokroić, ponieważ następnie zmielimy je blenderem).

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wlej pół szklanki wody.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Zmiel blenderem tak drobno, jak to możliwe, aby twarde części łodyg kopru nie spotkały się w gotowym przedmiocie.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Włóż papkę koperkową do foremek do lodu i zamroź. W ten sam sposób możesz zbierać nie tylko łodygi, ale także koperek. Do tego blender nie będzie potrzebny. Wystarczy ułożyć posiekane koperek w foremkach i zalać niewielką ilością wody.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Po zamrożeniu usuwamy kawałki lodu koperkowego. Przenieś do plastikowego pojemnika lub plastikowej torby do dalszego przechowywania. A zimą używamy kilku takich kawałków lodu podczas przygotowywania zup lub sosów.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy