placki ziemniaczane na patelni

bujne, delikatne, rumiane i bardzo smaczne placki ziemniaczane na patelni! To bardzo proste białoruskie danie ma nie tylko wiele różnych przepisów, ale nawet różne metody gotowania. placki ziemniaczane można nie tylko smażyć, ale także piec w piekarniku. Druga opcja może być sklasyfikowana jako niskokaloryczna i dietetyczna, ale pierwsza opcja jest szybsza i oczywiście smaczniejsza. Grube placki ziemniaczane z delikatnym środkiem i rumianą chrupiącą skórką nie pozostawiają nikogo obojętnym.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu
zwycięzca Konkursu najlepszy przepis tygodnia 23-29 lipca

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 4 g
tłuszcze 30 % 10 g
węglowodany 58 % 19 g
168 kcal
IG: 68 / 0 / 32

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 25 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić placki ziemniaczane na patelni? Przygotuj składniki. Aby je przygotować, weź głęboką patelnię z grubym dnem i pokrywką. Ziemniaki umyć, obrać i zetrzeć na średniej tarce. W razie potrzeby modne jest wyciśnięcie mielonych ziemniaków z soku, spłukanie z nadmiaru skrobi, a następnie placki ziemniaczane okażą się śnieżnobiałe. Ale lepiej tego nie robić, wtedy placki ziemniaczane będą smaczniejsze, chrupiące i rumiane.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Włóż mielone ziemniaki do głębokiej miski. Dodaj do niego sól i czarny pieprz do smaku. Ubij jedno jajko kurze.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wymieszaj masę, aby jajko kurze i przyprawy zmieszały się z mielonymi ziemniakami.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj mąkę do masy ziemniaczanej. Dodaj łyżką kawałek po kawałku, dobrze mieszając za każdym razem, aby śledzić konsystencję ciasta.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Powinno być dość gęste, grubsze niż śmietana. Wtedy placki ziemniaczane okażą się grube i bujne. Wlej olej roślinny na patelnię, podgrzej go.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Połóż jedną łyżkę ciasta ziemniaczanego na cieście ziemniaczanym, poprawiając jego krawędzie, zapobiegając pełzaniu ciasta. Gdy ciasto ziemniaczane jest dobrze uchwycone, tworząc dobrą skórkę od dołu, przykryj patelnię pokrywką, podgrzej średnio i smaż przez około 10 minut. Następnie zdejmij pokrywkę, smaż placki ziemniaczane przez około 5 minut, a następnie odwróć i smaż na złoty kolor z drugiej strony. Więc usmaż każdą partię placków ziemniaczanych.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Usuń je ostrożnie drewnianą szpatułką na talerzu wyłożonym serwetką, aby resztki oleju roślinnego spłynęły. Podawaj placki ziemniaczane ze śmietaną i świeżymi warzywami i ziołami. Smacznego!

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Puree ziemniaczane - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g

Podobne przepisy