skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić placki ziemniaczane na patelni? Przygotuj składniki. Aby je przygotować, weź głęboką patelnię z grubym dnem i pokrywką. Ziemniaki umyć, obrać i zetrzeć na średniej tarce. W razie potrzeby modne jest wyciśnięcie mielonych ziemniaków z soku, spłukanie z nadmiaru skrobi, a następnie placki ziemniaczane okażą się śnieżnobiałe. Ale lepiej tego nie robić, wtedy placki ziemniaczane będą smaczniejsze, chrupiące i rumiane.
Krok 2:
Włóż mielone ziemniaki do głębokiej miski. Dodaj do niego sól i czarny pieprz do smaku. Ubij jedno jajko kurze.
Krok 3:
Wymieszaj masę, aby jajko kurze i przyprawy zmieszały się z mielonymi ziemniakami.
Krok 4:
Dodaj mąkę do masy ziemniaczanej. Dodaj łyżką kawałek po kawałku, dobrze mieszając za każdym razem, aby śledzić konsystencję ciasta.
Krok 5:
Powinno być dość gęste, grubsze niż śmietana. Wtedy placki ziemniaczane okażą się grube i bujne. Wlej olej roślinny na patelnię, podgrzej go.
Krok 6:
Połóż jedną łyżkę ciasta ziemniaczanego na cieście ziemniaczanym, poprawiając jego krawędzie, zapobiegając pełzaniu ciasta. Gdy ciasto ziemniaczane jest dobrze uchwycone, tworząc dobrą skórkę od dołu, przykryj patelnię pokrywką, podgrzej średnio i smaż przez około 10 minut. Następnie zdejmij pokrywkę, smaż placki ziemniaczane przez około 5 minut, a następnie odwróć i smaż na złoty kolor z drugiej strony. Więc usmaż każdą partię placków ziemniaczanych.
Krok 7:
Usuń je ostrożnie drewnianą szpatułką na talerzu wyłożonym serwetką, aby resztki oleju roślinnego spłynęły. Podawaj placki ziemniaczane ze śmietaną i świeżymi warzywami i ziołami. Smacznego!
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Puree ziemniaczane - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g