ciasto z paluszków kukurydzianych ze skondensowanym mlekiem w pośpiechu

Szybki i pyszny-każde dziecko na pewno to pokocha! Ciasto z paluszków kukurydzianych ze skondensowanym mlekiem przygotowuje się w pośpiechu bez piekarnika i długiego zamieszania. Przepis uratuje cię w różnych sytuacjach: gdy chcesz szybko czegoś słodkiego i gdy goście są na wyciągnięcie ręki!
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 6 g
tłuszcze 36 % 29 g
węglowodany 57 % 46 g
467 kcal
IG: 2 / 0 / 98

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić ciasto z paluszków kukurydzianych ze skondensowanym mlekiem? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Gotowane mleko skondensowane można kupić gotowe. Ale bardziej lubię gotować w domu ze zwykłego smaku. Gotuję zamkniętą puszkę prostego skondensowanego mleka we wrzącej wodzie przez 2 godziny. I po zamknięciu chłodzę. Paluszki kukurydziane są bardzo lekkie i przy niskiej wadze jest ich dużo.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój paluszki kukurydziane na kawałki o długości około 15 cm.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Posiekaj orzechy włoskie nożem i smaż na suchej patelni, aż pojawi się charakterystyczny przyjemny aromat. Następnie wlej je na talerz, aby nie przypaliły się na chłodzącej patelni.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Roztop masło i dodaj do niego gotowane mleko skondensowane. Wystarczy jedna puszka.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Podczas podgrzewania wymieszaj wszystko, aby masa stała się jednorodna. Mleko skondensowane z masłem będzie lekko gęste.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej posiekane paluszki kukurydziane do przestronnej miski i napełnij skondensowanym mlekiem.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj prażone orzechy włoskie do miski do paluszków kukurydzianych. Wszystko wymieszaj, aby składniki były równomiernie rozłożone.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Aby złożyć ciasto, umieść pierścień na talerzu i folię octanową po bokach. Rozłóż paluszki kukurydziane ze skondensowanym mlekiem.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dociśnij szklanką, aby patyczki przylegały do siebie mocniej. Więc włóż wszystkie patyczki do formy. Przykryj ciasto folią spożywczą i wstaw do lodówki na 2-3 godziny, aby ciasto zamarzło.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Usuń pierścień i folię z gotowego ciasta. W razie potrzeby można go ozdobić rozpuszczoną czekoladą. Pyszne i szybkie ciasto z paluszków kukurydzianych jest gotowe! Miłego picia herbaty!

masło można stopić w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej. Jak stopić masło w kuchence mikrofalowej?  pokrój masło na małe kawałki i umieść w specjalnym pojemniku. Aby zapobiec rozpryskiwaniu się oleju po podgrzaniu, przykryj naczynie z olejem ręcznikiem papierowym. Olej należy stopić przy najniższej mocy lub w trybie rozmrażania. Na początku wystarczy pięć sekund. Następnie, jeśli masło jeszcze się nie stopiło, Ustaw ponownie na 5 sekund i uruchom kuchenkę mikrofalową. Powtórz ten proces kilka razy, aż uzyskasz pożądany wynik.
jak prawidłowo stopić masło w kąpieli wodnej? będziesz potrzebować dwóch pojemników o różnych średnicach. Wlej wodę do dużego i umieść na kuchence. Ustaw mniejszy pojemnik na górze, aby zanurzyć go w około połowie wody. Włóż do niego masło pokrojone na kawałki. Pod wpływem wrzącej wody olej zacznie się topić. Lekko wymieszaj olej, aby przyspieszyć proces. Po całkowitym rozpuszczeniu kawałków masła wyjmij pojemnik z pieca.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Gotowane mleko skondensowane - 328   kcal/100g
  • Paluszki kukurydziane - 467   kcal/100g

Podobne przepisy