Sałatka z kapustą pekińską

bardzo smaczne, proste, jasne i apetyczne, na wakacje! Przygotujesz niesamowitą sałatkę z kapustą pekińską w 15 minut. Daj mu czas na dobre namoczenie i możesz postawić na świątecznym stole! Wędzony kurczak dodaje mu pikanterii. A gotowanie jest łatwe!
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 39 % 9 g
tłuszcze 57 % 13 g
węglowodany 4 % 1 g
163 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić niesamowitą sałatkę? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Gotuj jajka we wrzącej wodzie przez 7-8 minut. Następnie odcedź gorącą wodę i schłodź jajka w zimnej wodzie. Otwórz puszkę pieczarek w puszkach i spuść z nich płyn. Wędzony kurczak można kupić gotowy.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Jajka na twardo obierz. Oddziel mięso z kurczaka od kości.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Sałatka zostanie ułożona warstwami w pierścieniu do montażu. Usuń kilka górnych liści z kapusty pekińskiej i pokrój ją wzdłuż na pół. Posiekaj kapustę pekińską na cienkie kawałki i ułóż pierwszą warstwę sałatki. Posmaruj tę warstwę i wszystkie kolejne niewielką ilością majonezu.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój mięso z kurczaka na małe kawałki i ułóż następną warstwę na kapuście pekińskiej.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnie zetrzyj jajka na twardo. Możesz użyć 3-5 jaj-w zależności od pożądanej grubości warstwy.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pokrój pieczarki i ułóż w ten sam sposób kolejną warstwę sałatki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Umyj paprykę, usuń rdzeń, drobno posiekaj i umieść w pierścieniu na powierzchni pieczarek.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ostatnią warstwą ułóż starty ser. Zdejmij pierścień do serwowania z gotowej sałatki. Wierzch sałatki można ozdobić według własnych upodobań.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Polecam trochę schłodzić sałatkę przed podaniem. Smacznego!

kurczaka można zastąpić indykiem lub dowolnym innym rodzajem mięsa. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie.

gotuj sałatki tylko z całkowicie schłodzonej żywności. Zrobiona z ciepłej sałaty może szybko się zepsuć.

lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu. 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Kapusta pekińska - 16   kcal/100g
  • Wędzony kurczak - 117   kcal/100g
  • Pieczarki w puszkach - 12   kcal/100g

Podobne przepisy