skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić niesamowitą sałatkę? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Gotuj jajka we wrzącej wodzie przez 7-8 minut. Następnie odcedź gorącą wodę i schłodź jajka w zimnej wodzie. Otwórz puszkę pieczarek w puszkach i spuść z nich płyn. Wędzony kurczak można kupić gotowy.
Krok 2:
Jajka na twardo obierz. Oddziel mięso z kurczaka od kości.
Krok 3:
Sałatka zostanie ułożona warstwami w pierścieniu do montażu. Usuń kilka górnych liści z kapusty pekińskiej i pokrój ją wzdłuż na pół. Posiekaj kapustę pekińską na cienkie kawałki i ułóż pierwszą warstwę sałatki. Posmaruj tę warstwę i wszystkie kolejne niewielką ilością majonezu.
Krok 4:
Pokrój mięso z kurczaka na małe kawałki i ułóż następną warstwę na kapuście pekińskiej.
Krok 5:
Następnie zetrzyj jajka na twardo. Możesz użyć 3-5 jaj-w zależności od pożądanej grubości warstwy.
Krok 6:
Pokrój pieczarki i ułóż w ten sam sposób kolejną warstwę sałatki.
Krok 7:
Umyj paprykę, usuń rdzeń, drobno posiekaj i umieść w pierścieniu na powierzchni pieczarek.
Krok 8:
Ostatnią warstwą ułóż starty ser. Zdejmij pierścień do serwowania z gotowej sałatki. Wierzch sałatki można ozdobić według własnych upodobań.
Krok 9:
Polecam trochę schłodzić sałatkę przed podaniem. Smacznego!
kurczaka można zastąpić indykiem lub dowolnym innym rodzajem mięsa. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie.
gotuj sałatki tylko z całkowicie schłodzonej żywności. Zrobiona z ciepłej sałaty może szybko się zepsuć.
lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Kapusta pekińska - 16 kcal/100g
- Wędzony kurczak - 117 kcal/100g
- Pieczarki w puszkach - 12 kcal/100g