kazachski zhent

Jeśli masz słodycze, na pewno docenisz te słodycze! Smaczne, pożywne, zdrowe!
NamiraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 9 g
tłuszcze 23 % 18 g
węglowodany 65 % 50 g
385 kcal
IG: 6 / 4 / 90

metoda gotowania

czas gotowania: 40 min

w moździerzu zmielimy proso suszone w piekarniku. To będzie Talkan.

posiekaj orzechy za pomocą tłuczka, zawijając je w ręcznik i siekając. W filiżance wymieszaj wszystkie suche składniki: Talkan, cukier i cukier waniliowy, następnie dodaj śmietanę i wszystko dokładnie wymieszaj. Powstałą masę układamy (powinna mieć konsystencję bardzo gęstej owsianki kukurydzianej) w prostym kubku, ostrożnie ubijamy i przykrywamy pokrywką. Pozostaw na pół godziny w lodówce. Po tym czasie odwracamy się na talerz, kroimy na porcje i podajemy nasz przysmak - kazachski zhent.

wyjaśnię, że w kazachskim przepisie zhenta bierze się niełuskane proso, z którego robi się pojemniki. W tym celu proso należy wysuszyć i zmiażdżyć w moździerzu. Lub owinąć go ręcznikiem i pokonać popychaczem. Filtrujemy go z łuski za pomocą sita, a następnie ponownie suszymy. Zmiel powstałe pojemniki moździerzem i uzyskaj Talkan lub żarma.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Kasza jaglana - 335   kcal/100g
  • Orzechy laskowe - 670   kcal/100g
  • Orzechy migdałowe - 609   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g

Podobne przepisy