skład / składniki
metoda gotowania
w moździerzu zmielimy proso suszone w piekarniku. To będzie Talkan.
posiekaj orzechy za pomocą tłuczka, zawijając je w ręcznik i siekając. W filiżance wymieszaj wszystkie suche składniki: Talkan, cukier i cukier waniliowy, następnie dodaj śmietanę i wszystko dokładnie wymieszaj. Powstałą masę układamy (powinna mieć konsystencję bardzo gęstej owsianki kukurydzianej) w prostym kubku, ostrożnie ubijamy i przykrywamy pokrywką. Pozostaw na pół godziny w lodówce. Po tym czasie odwracamy się na talerz, kroimy na porcje i podajemy nasz przysmak - kazachski zhent.
wyjaśnię, że w kazachskim przepisie zhenta bierze się niełuskane proso, z którego robi się pojemniki. W tym celu proso należy wysuszyć i zmiażdżyć w moździerzu. Lub owinąć go ręcznikiem i pokonać popychaczem. Filtrujemy go z łuski za pomocą sita, a następnie ponownie suszymy. Zmiel powstałe pojemniki moździerzem i uzyskaj Talkan lub żarma.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Kasza jaglana - 335 kcal/100g
- Orzechy laskowe - 670 kcal/100g
- Orzechy migdałowe - 609 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g