ciasto lody w domu

z najbardziej popularnych produktów, pyszne, łatwe, proste, szybkie! Ciasto lodowe w domu zgodnie z tym przepisem przygotujesz w 30 minut! Każdy początkujący sobie z tym poradzi - wszystko jest takie proste. Ciasta waflowe można zastąpić innymi, okaże się równie smaczne!
Sybiraczka gotujeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 6 g
tłuszcze 30 % 16 g
węglowodany 59 % 32 g
286 kcal
IG: 6 / 3 / 90

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 25 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić ciasto lodowe? Przygotuj produkty według listy. Zamiast ciast waflowych możesz wziąć dowolne inne: piasek, biszkopt, miód. Najlepiej, aby były cienkie, ale to też nie jest bardzo ważne. Możesz wziąć dwa ciasta, a między nimi zrobić warstwę lodów. Weź jagody według sezonu lub smaku.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Cztery ciasta waflowe przyciąć nożyczkami do odpowiedniego rozmiaru dla Twojego kształtu.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Weź głęboką miskę i wlej do niej schłodzoną 33% śmietanę, a następnie dodaj do niej 200 gramów skondensowanego mleka.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ubij śmietanę ze skondensowanym mlekiem w misce mikserem, aż będzie puszysta i gładka.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Weź małą miskę i włóż do niej pozostałe 200 gramów skondensowanego mleka, a następnie 200 gramów gotowanego skondensowanego mleka i mieszaj razem, aż będzie gładka.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Rozłóż połowę gotowanego kremu z gotowanego skondensowanego mleka na dwóch ciastach waflowych i rozprowadź równomiernie.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zacznij zbierać ciasto. Weź do tego Okrągły kształt z bokami. Połóż pierwsze czyste ciasto waflowe na dnie formy, a następnie połóż na nim około trzech pełnych łyżek przygotowanej masy kremowej i równomiernie ją rozprowadź.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Połóż ciasto na pierwszym cieście z kremem maślanym, które posmarowałeś kremem z gotowanego skondensowanego mleka, ale posmarowaną stroną do dołu. Tak jak pokazano na zdjęciu i filmie. Lekko dociśnij ciasto ręką.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Połóż na cieście około trzech pełnych łyżek przygotowanej masy kremowej i rozprowadź ją kolejną równomierną warstwą.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Przykryj ciasto ciastem Waflowym posmarowanym gotowanym skondensowanym mlekiem stroną do dołu i lekko dociśnij. Następnie rozłóż kolejną warstwę kremu. Na wierzch ułóż ostatnie, czwarte ciasto waflowe bez nałożonego na nie kremu z gotowanego skondensowanego mleka. Dociśnij ciasto rękami tak mocno, jak to możliwe.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Ułóż około 3 pełnych łyżek przygotowanej masy śmietankowej na wierzchu ciasta i rozprowadź na równej, ale bardziej wypukłej warstwie. Możesz zrobić wzory widelcem lub dyszą do kremu. Możesz zostawić proste rowki lub przejść łyżką, przekonaj się sam.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Posiekaj skrawki ciast waflowych blenderem lub w inny sposób i posyp je na wierzchu zebranego ciasta. Jeśli wolisz wzór kremu na powierzchni, nie możesz posypać ciasta okruchami. Umieść formę z ciastem w zamrażarce na 5 godzin.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Po upływie czasu wyjmij ciasto z zamrażarki, a następnie uwolnij je z formy i umieść na talerzu. Udekoruj ciasto jagodami świeżych truskawek i czereśni. Lub dowolnymi innymi jagodami, owocami według własnego wyboru.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Ugotowane ciasto pokroić na porcje, które następnie ułożyć na talerzach i podawać.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Gotowanie razem, gotowanie proste, gotowanie w domu najsmaczniejszych potraw z dostępnych produktów według naszych przepisów! Ciesz się apetytem i serdeczną herbatą dla wszystkich!

zwracamy uwagę na bardzo prosty i łatwy przepis na ciasto lodowe o smaku lodów bez pieczenia! Pyszne ciasto lodowe wykonane ze śmietany ze skondensowanym mlekiem i przyozdobione owocami i świeżymi jagodami według własnych upodobań to idealny orzeźwiający deser w upalny letni dzień! Szybko wykonane własnoręcznie ciasto lodowe z dostępnymi składnikami z pewnością stworzy świąteczny nastrój dla całej rodziny! Smacznego!

śmietany nie można zamrozić przed ubijaniem — w przeciwnym razie podczas ubijania rozpadnie się i powstanie serwatka z masłem! Do tych celów kupuj tylko świeży, schłodzony produkt.

wybierz wysokiej jakości, sprawdzone mleko skondensowane. Bez tłuszczów roślinnych i dodatków do żywności. Kompozycja powinna zawierać tylko dwa składniki: mleko i cukier. Ostatecznie smak i jakość gotowego dania będzie zależeć od jakości skondensowanego mleka.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Truskawka - 30   kcal/100g
  • Świeżo mrożone słodkie truskawki - 44   kcal/100g
  • Czereśnia - 50   kcal/100g
  • Mleko skondensowane z cukrem - 324   kcal/100g
  • Śmietana 35% - 337   kcal/100g
  • Śmietanka 40% - 362   kcal/100g
  • Gotowane mleko skondensowane - 328   kcal/100g
  • Ciasta waflowe - 341   kcal/100g

Podobne przepisy