skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić ciasto lodowe? Przygotuj produkty według listy. Zamiast ciast waflowych możesz wziąć dowolne inne: piasek, biszkopt, miód. Najlepiej, aby były cienkie, ale to też nie jest bardzo ważne. Możesz wziąć dwa ciasta, a między nimi zrobić warstwę lodów. Weź jagody według sezonu lub smaku.
Krok 2:
Cztery ciasta waflowe przyciąć nożyczkami do odpowiedniego rozmiaru dla Twojego kształtu.
Krok 3:
Weź głęboką miskę i wlej do niej schłodzoną 33% śmietanę, a następnie dodaj do niej 200 gramów skondensowanego mleka.
Krok 4:
Ubij śmietanę ze skondensowanym mlekiem w misce mikserem, aż będzie puszysta i gładka.
Krok 5:
Weź małą miskę i włóż do niej pozostałe 200 gramów skondensowanego mleka, a następnie 200 gramów gotowanego skondensowanego mleka i mieszaj razem, aż będzie gładka.
Krok 6:
Rozłóż połowę gotowanego kremu z gotowanego skondensowanego mleka na dwóch ciastach waflowych i rozprowadź równomiernie.
Krok 7:
Zacznij zbierać ciasto. Weź do tego Okrągły kształt z bokami. Połóż pierwsze czyste ciasto waflowe na dnie formy, a następnie połóż na nim około trzech pełnych łyżek przygotowanej masy kremowej i równomiernie ją rozprowadź.
Krok 8:
Połóż ciasto na pierwszym cieście z kremem maślanym, które posmarowałeś kremem z gotowanego skondensowanego mleka, ale posmarowaną stroną do dołu. Tak jak pokazano na zdjęciu i filmie. Lekko dociśnij ciasto ręką.
Krok 9:
Połóż na cieście około trzech pełnych łyżek przygotowanej masy kremowej i rozprowadź ją kolejną równomierną warstwą.
Krok 10:
Przykryj ciasto ciastem Waflowym posmarowanym gotowanym skondensowanym mlekiem stroną do dołu i lekko dociśnij. Następnie rozłóż kolejną warstwę kremu. Na wierzch ułóż ostatnie, czwarte ciasto waflowe bez nałożonego na nie kremu z gotowanego skondensowanego mleka. Dociśnij ciasto rękami tak mocno, jak to możliwe.
Krok 11:
Ułóż około 3 pełnych łyżek przygotowanej masy śmietankowej na wierzchu ciasta i rozprowadź na równej, ale bardziej wypukłej warstwie. Możesz zrobić wzory widelcem lub dyszą do kremu. Możesz zostawić proste rowki lub przejść łyżką, przekonaj się sam.
Krok 12:
Posiekaj skrawki ciast waflowych blenderem lub w inny sposób i posyp je na wierzchu zebranego ciasta. Jeśli wolisz wzór kremu na powierzchni, nie możesz posypać ciasta okruchami. Umieść formę z ciastem w zamrażarce na 5 godzin.
Krok 13:
Po upływie czasu wyjmij ciasto z zamrażarki, a następnie uwolnij je z formy i umieść na talerzu. Udekoruj ciasto jagodami świeżych truskawek i czereśni. Lub dowolnymi innymi jagodami, owocami według własnego wyboru.
Krok 14:
Ugotowane ciasto pokroić na porcje, które następnie ułożyć na talerzach i podawać.
Krok 15:
Gotowanie razem, gotowanie proste, gotowanie w domu najsmaczniejszych potraw z dostępnych produktów według naszych przepisów! Ciesz się apetytem i serdeczną herbatą dla wszystkich!
zwracamy uwagę na bardzo prosty i łatwy przepis na ciasto lodowe o smaku lodów bez pieczenia! Pyszne ciasto lodowe wykonane ze śmietany ze skondensowanym mlekiem i przyozdobione owocami i świeżymi jagodami według własnych upodobań to idealny orzeźwiający deser w upalny letni dzień! Szybko wykonane własnoręcznie ciasto lodowe z dostępnymi składnikami z pewnością stworzy świąteczny nastrój dla całej rodziny! Smacznego!
śmietany nie można zamrozić przed ubijaniem — w przeciwnym razie podczas ubijania rozpadnie się i powstanie serwatka z masłem! Do tych celów kupuj tylko świeży, schłodzony produkt.
wybierz wysokiej jakości, sprawdzone mleko skondensowane. Bez tłuszczów roślinnych i dodatków do żywności. Kompozycja powinna zawierać tylko dwa składniki: mleko i cukier. Ostatecznie smak i jakość gotowego dania będzie zależeć od jakości skondensowanego mleka.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Truskawka - 30 kcal/100g
- Świeżo mrożone słodkie truskawki - 44 kcal/100g
- Czereśnia - 50 kcal/100g
- Mleko skondensowane z cukrem - 324 kcal/100g
- Śmietana 35% - 337 kcal/100g
- Śmietanka 40% - 362 kcal/100g
- Gotowane mleko skondensowane - 328 kcal/100g
- Ciasta waflowe - 341 kcal/100g