skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki.
Krok 2:
Umyj owoce...
Krok 3:
... i osobno wiśnie.
Krok 4:
Opróżnij.
Krok 5:
Usuń pestki.
Krok 6:
Posyp sah.puder.
Krok 7:
Usuń pestki.
Krok 8:
Obierz skórkę.
Krok 9:
Dodaj cukier.
Krok 10:
Zalej wrzącą wodą.
Krok 11:
Morele i jądra.
Krok 12:
Gotowe składniki.
Krok 13:
Składniki TV.masa...
Krok 14:
... umieść w misce...
Krok 15:
... i wymieszać.
Krok 16:
... i wymieszać.
Krok 17:
W żelatynie...
Krok 18:
... wlać sok brzoskwiniowy.
Krok 19:
Gotowa żelatyna...
Krok 20:
... Dodaj do TV.masa...
Krok 21:
... wymieszać.
Krok 22:
Dodaj jądra i nasiona.
Krok 23:
Wymieszaj.
Krok 24:
Przenieś do formy.
Krok 25:
1 warstwa.
Krok 26:
Wlej masę.
Krok 27:
2.warstwa.
Krok 28:
3 warstwa.
Krok 29:
Krok 30:
Krok 31:
przygotuj owoce. Umyj wszystkie owoce, wrzuć do durszlaka, osusz.
usuń pestki z wiśni, pozwól sokowi wypłynąć jak najwięcej (nie wyciskaj) i zwiń w cukier puder.
usuń pestki z wiśni.
podziel morele na pół i usuń nasiona (nie wyrzucaj jąder).
obierz brzoskwinię i nektarynę, usuń pestki,podziel na kliny, włóż do rondla, posyp 2 stół.L. piasek, wlać 1 szklankę wrzącej wody, gotować przez 30-70 sekund (nie trawić), ostudzić.
pokrój banana na talerze.
zalej żelatynę szklanką odcedzonego soku brzoskwiniowo-nektarynowego. Po spęcznieniu podgrzej żelatynę na kuchence, aż całkowicie się rozpuści, nie doprowadzając do wrzenia.
wymieszaj twaróg z cukrem granulowanym, śmietaną, mlekiem, gotową żelatyną, wanilią, dobrze wymieszaj (najlepiej blenderem). Dodaj pestki moreli i pestki dyni, wymieszaj łyżką (nie martw się, że masa twarogowa jest bardzo płynna: żelatyna "zna się" na rzeczy).
wlej część mieszanki twarogowej na dno dzielonej formy , połóż na niej czereśnie, włóż do zamrażarki lodówki i pozostaw na 20 minut.
wyjmij formę z lodówki, wlej masę twarogową, włóż morele i wiśnie, wróć do lodówki, pozostaw na 15 minut.
wyjmij formę, ułóż brzoskwinię i nektarynę i polej pozostałą mieszanką twarogu .
schłodzić ciasto przez 6 godzin przed spożyciem. Udekoruj według własnego uznania, na przykład: gofrowymi kwiatami.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Banany - 89 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Morele - 46 kcal/100g
- Morele w puszkach - 50 kcal/100g
- Czereśnia - 50 kcal/100g
- Brzoskwinie - 46 kcal/100g
- Brzoskwinie w puszkach - 68 kcal/100g
- Wiśnia kwaśna - 52 kcal/100g
- Wiśnia słodka - 64 kcal/100g
- Wiśnia suszona - 292 kcal/100g
- Wiśnia konserwowa - 61 kcal/100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Sok brzoskwiniowy - 69 kcal/100g
- Suszone pestki dyni i dyni - 553 kcal/100g
- Pestki dyni - 556 kcal/100g
- Nektaryna - 48 kcal/100g
- Pestki moreli - 519 kcal/100g