lody jaśminowe
skład / składniki
4
porcje:
metoda gotowania
1.& nbsp; kwiaty jaśminu zrywamy z łodyg, układamy w misce, napełniamy zimną wodą (woda około 500 ml). Nalegamy na 3 godziny, po czym filtrujemy.
2. Wlać cukier i cynamon do powstałego aromatycznego naparu, wysłać do ognia, doprowadzić do wrzenia, ponownie przefiltrować.
3. Ubij białka mikserem w mocną pianę, delikatnie połącz z naparem jaśminowym i rumem.
4. Wysyłamy pojemnik do zamrażarki w celu zestalenia. Gdy lody są w połowie zamrożone, wyjmij i ponownie ubij.
5. Powtarzamy procedurę ubijania 3 razy, jest to konieczne, aby gotowy deser nie zawierał chrupiących kryształków lodu.
podawaj na stole w szklankach lub małych miseczkach.
Poczęstuj się!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Rum - 75 kcal/100g
- Jasmine - 15 kcal/100g
- Białka jaj - 44 kcal/100g
- Laska cynamonu - 261 kcal/100g