lody jaśminowe

Przygotuj łatwe lody w domu! Lody jaśminowe to łatwy deser, który można podawać o każdej porze roku, nie można odmówić takiego przysmaku! Lody są dość lekkie, przewiewne i nie zawierają kalorii, ponieważ nie zawierają śmietany.
LwsjaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 4 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 91 % 41 g
183 kcal
IG: 7 / 0 / 93

metoda gotowania

czas gotowania: 6 h 30 min

1.& nbsp; kwiaty jaśminu zrywamy z łodyg, układamy w misce, napełniamy zimną wodą (woda około 500 ml). Nalegamy na 3 godziny, po czym filtrujemy.

2. Wlać cukier i cynamon do powstałego aromatycznego naparu, wysłać do ognia, doprowadzić do wrzenia, ponownie przefiltrować.

3. Ubij białka mikserem w mocną pianę, delikatnie połącz z naparem jaśminowym i rumem.

4. Wysyłamy pojemnik do zamrażarki w celu zestalenia. Gdy lody są w połowie zamrożone, wyjmij i ponownie ubij.

5. Powtarzamy procedurę ubijania 3 razy, jest to konieczne, aby gotowy deser nie zawierał chrupiących kryształków lodu.

podawaj na stole w szklankach lub małych miseczkach.

Poczęstuj się!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Rum - 75   kcal/100g
  • Jasmine - 15   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g
  • Laska cynamonu - 261   kcal/100g

Podobne przepisy