domowy krem serowy
skład / składniki
12
porcje:
metoda gotowania
kefir najwygodniej jest wziąć w kartonach. Więc w pudełkach i wyślij do zamrażarki na co najmniej 12 godzin.
wyjmij zamrożony kefir z pudełek. Umieść gazę zwiniętą w kilku warstwach nad jakimś pojemnikiem. Pozostaw do stopienia na co najmniej 12 godzin. Z biegiem czasu masa w gazie będzie się zagęszczać.
Zwykle najbardziej odpowiednim sposobem przygotowania kremu serowego jest włożenie kefiru do zamrażarki wczesnym rankiem, wyjęcie go wieczorem i rozmrożenie przez noc. A rano ugotuj z nim swój plan.
z 1,5 kg kefiru otrzymasz około 500 g kremu. A także litr serwatki, na której można przygotować pyszne naleśniki.
ekscytujące przygotowania!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g