skład / składniki
metoda gotowania
1. Włóż twaróg do miski, rozgnieć widelcem.
2. Wlej jogurt do twarogu.
3. Przykryj sito dwiema warstwami gazy, wlej mieszaninę twarogu i jogurtu. Ustaw sito na pojemniku o odpowiedniej wielkości, do którego spłynie płyn. Wstaw do lodówki na noc.
4. Rano zrób ciasto. Po co stopić masło.
5. Rozgnieć ciasteczka na okruchy, niekoniecznie zbyt małe, niech pozostaną ziarna.
6. Wymieszaj okruchy ze stopionym masłem.
7. Włóż okruchy do formy o średnicy 20-23 cm, spłaszcz wzdłuż dna, uformuj boki. Wstaw do lodówki na 20 minut.
8. Włóż mieszankę twarogu i jogurtu do miski, dodaj do niej skórkę z jednej pomarańczy, drobno startą i cukier puder. Wszystko dobrze wymieszaj.
9. Połóż nadzienie twarogowe na cieście, spłaszcz.
10. Na wierzch połóż białe porzeczki (czyste, suche, usunięte z gałązek), posyp cukrem pudrem.
odstaw ciasto na 5-10 minut i możesz podać je z herbatą.
miłej herbaty!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Acedofilina 3,2% tłuszczu - 58 kcal/100g
- "Rastishka" - 122 kcal/100g
- Jogurt pitny"Danon" - 76 kcal/100g
- Jogurt pitny "Agusha" - 87 kcal/100g
- "Actimel" naturalny - 83 kcal/100g
- Jogurt "Danon" 2,2% tłuszczu - 96 kcal/100g
- "majetel" - 48 kcal/100g
- Jogurt" Ehrmann " tłusty - 152 kcal/100g
- Jogurt o zawartości tłuszczu 3,5% - 68 kcal/100g
- Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu - 48 kcal/100g
- Niskotłuszczowy jogurt mleczny - 38 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Skórka pomarańczowa - 97 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Porzeczka Biała - 38 kcal/100g
- Kruche - 716 kcal/100g