skład / składniki
metoda gotowania
oczyść główkę kapusty z górnych liści i spłucz bieżącą wodą.
używamy specjalnej tarki do siekania warzyw. Pocieramy naszą kapustę, nie zapomnij wcześniej wyciąć pnia. Rozdrobnioną kapustę przenosimy na głęboki talerz, dodajemy do niej cukier.
wymieszaj i zmiksuj rękami, aby wyróżnić przezroczysty sok.
warzywa są dokładnie myte pod ciepłą wodą, strząsamy z niej nadmiar wilgoci. Następnie kładziemy wiązki na desce do krojenia i odcinamy łodygi, tymczasowo odkładając je na bok, a pozostałe liście kroimy na małe kawałki.
łodygi trawy pozostałe po poprzednim kroku wkładamy do moździerza, soli i pieprzu, pocieramy, zamieniając zielenie w pastę. Dodaj ocet i olej roślinny do zieleni, wymieszaj wszystko trzepaczką lub widelcem, zamieniając w jednorodny płynny dressing. Dodaj go do posiekanej kapusty, tam-posiekane liście zieleni, dobrze wymieszaj. Przykryj naszą sałatkę prasą. Wkładamy go do lodówki na pół godziny, po czym podajemy gotową młodą kapustę do stołu.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Kapusta biała - 28 kcal/100g
- Kapusta biała gotowana - 21 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g