surówka z białej kapusty z octem jabłkowym

Jeśli jesteś weganinem, ta sałatka powinna ci się spodobać! Bardzo zdrowe danie.
Lubov♀Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 2 g
tłuszcze 36 % 5 g
węglowodany 50 % 7 g
67 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 45 min

oczyść główkę kapusty z górnych liści i spłucz bieżącą wodą.
używamy specjalnej tarki do siekania warzyw. Pocieramy naszą kapustę, nie zapomnij wcześniej wyciąć pnia. Rozdrobnioną kapustę przenosimy na głęboki talerz, dodajemy do niej cukier.
wymieszaj i zmiksuj rękami, aby wyróżnić przezroczysty sok.

warzywa są dokładnie myte pod ciepłą wodą, strząsamy z niej nadmiar wilgoci. Następnie kładziemy wiązki na desce do krojenia i odcinamy łodygi, tymczasowo odkładając je na bok, a pozostałe liście kroimy na małe kawałki.

łodygi trawy pozostałe po poprzednim kroku wkładamy do moździerza, soli i pieprzu, pocieramy, zamieniając zielenie w pastę. Dodaj ocet i olej roślinny do zieleni, wymieszaj wszystko trzepaczką lub widelcem, zamieniając w jednorodny płynny dressing. Dodaj go do posiekanej kapusty, tam-posiekane liście zieleni, dobrze wymieszaj. Przykryj naszą sałatkę prasą. Wkładamy go do lodówki na pół godziny, po czym podajemy gotową młodą kapustę do stołu.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Kapusta biała - 28   kcal/100g
  • Kapusta biała gotowana - 21   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g

Podobne przepisy