skład / składniki
metoda gotowania
1. Ogórki-przerośnięte, zetrzyj na tarce do warzyw po koreańsku, aby nasiona nie dostały się do sałatki (całkowita masa już startych ogórków wynosi 1 kg, a pierwotna waga wynosiła 1,8 kg).
2. Obierz marchewki, umyj, zetrzyj na tej samej tarce co ogórki.
3. Łączymy warzywa w misce, dodajemy czosnek przepuszczony przez prasę, wlewamy sól i cukier, a także wlewamy olej słonecznikowy i ocet. Przyprawa do koreańskiej marchwi pomoże wzbogacić smak, więc ją dodajemy.
4. Wymieszaj masę, przykryj pokrywką i wyślij do lodówki na 24 godziny.
5. Po określonym czasie sałatkę układamy w czystych, sterylnych słoikach, pasteryzujemy w głębokim rondlu z wodą (woda powinna sięgać do ramion słoika) przez 15 minut od momentu wrzenia.
6. Następnie przekręcamy puszki żelaznymi pokrywkami, odwracamy do góry nogami, izolujemy kocem i pozostawiamy na jeden dzień.
Przenieś słoiki do piwnicy do stałego miejsca przechowywania.
smaczna sałatka i przytulna zima)
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal / 100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g