sernik bez pieczenia z mascarpone

delikatny fajny deser-błogość w każdej łyżce! Sernik bez pieczenia z mascarpone jest szczególnie ważny latem - w końcu można go ozdobić świeżymi jagodami. Uzupełnia go wytłoczona jeżyna i kremowy wzór oparty na tych jagodach. Zimą jeżyny można zastąpić sezonowymi owocami i jagodami.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 6 g
tłuszcze 48 % 26 g
węglowodany 41 % 22 g
422 kcal
IG: 13 / 52 / 35

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 10 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sernik bez pieczenia? Przygotuj niezbędne składniki bazy. Możesz użyć zwykłych lub czekoladowych ciasteczek. Z czekoladą cały sernik wygląda znacznie ciekawiej ze względu na kontrast kolorów.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Rozpuść masło i ostudź. Można to zrobić w kuchence mikrofalowej lub na kuchence (łaźnia wodna).

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zmiel ciasteczka w blenderze na okruchy.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej roztopione masło do kruszonki i wymieszaj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Nasmaruj dzieloną formę o średnicy 18 cm masłem. Jeśli jest folia octanowa, wyłóż nią boki formy - w ten sposób sernik będzie łatwiejszy do usunięcia z formy. Wlej okruchy piasku do formy i ubij, tworząc dno i boki. Umieść formę z podstawą w lodówce na 1 godzinę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Podczas chłodzenia ciasta przygotuj niezbędne składniki do nadzienia.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie i pozostawić na 15 minut do spęcznienia. Przeczytaj instrukcje, jak rozcieńczyć żelatynę na opakowaniu!

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Następnie podgrzej spuchniętą żelatynę na małym ogniu, aż całkowicie się rozpuści. Ale nie gotuj!

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Ubij zimną śmietanę mikserem w stabilną pianę. Aby dowiedzieć się, jak prawidłowo ubić śmietanę, zobacz informacje po przepisie.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Osobno w misce połącz mascarpone i mleko skondensowane i mieszaj na niskich obrotach. Nie musisz ubijać mocno i długo, w przeciwnym razie ser się rozwarstwi.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wymieszaj mascarpone z bitą śmietaną, ubijając masę na niskich obrotach.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Kontynuując ubijanie, wlej rozpuszczoną żelatynę do kremu. Masa zacznie stopniowo gęstnieć i stać się elastyczna.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Odłóż 2 łyżki do osobnej miski. L Krem, będzie potrzebny do dekoracji. Resztę kremu ułożyć na schłodzonej piaskowej podstawie i wygładzić.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Do dekoracji sernika potrzebujemy 2-3 jeżyn (lub innych jagód do smaku) i odstawionego kremu serowego. Przetrzyj jeżyny przez sito.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Wymieszaj 2 łyżki. krem zestalający z sokiem jeżynowym. Przenieś powstałą masę do torby cukierniczej i odetnij końcówkę.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Na powierzchnię sernika nałóż dowolny wzór kremu jeżynowego. Sernik wstaw do lodówki na 6-8 godzin, aż do całkowitego zestalenia.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Przed podaniem wyjmij sernik z formy, udekoruj jeżynami i miętą i pokrój na porcje. Smacznego!

aby uzyskać danie z użyciem żelatyny, należy najpierw namoczyć żelatynę w zimnej przegotowanej wodzie. Im zimniejsza woda, tym lepiej. Żelatynę w arkuszach można po prostu włożyć do miski z wodą. Przed namoczeniem sproszkowanej żelatyny najpierw spłucz naczynia zimną wodą, aby kryształy nie przykleiły się do dna. Ważne jest, aby wlać żelatynę w proszku wodą i nie wlewać jej do wody. W przeciwnym razie nie można uniknąć grudek. Następnie pozwól żelatynie pęcznieć (dokładny czas jest podany na opakowaniu).
spuchnięta żelatyna jest podgrzewana do 70-80 stopni. W żadnym wypadku nie należy go doprowadzać do wrzenia!. W temperaturze 100 °C masa staje się włóknista i lepka, białko kolagenowe jest niszczone, a żelatyna traci swoje właściwości żelujące.

jak prawidłowo ubić śmietanę? Ważne jest, aby śmietana była tłusta, co najmniej 33%. Naczynia do ubijania i sama śmietana powinny być zimne, trzymaj je przez co najmniej 1-2 godziny w lodówce. Ubijaj mikserem na najniższych obrotach, stopniowo zwiększając prędkość. Skąd wiesz, że śmietana jest wystarczająco ubita? Kremowa masa powinna zachować swój kształt i nie rozprzestrzeniać się. W tym momencie zatrzymaj ubijanie. W przeciwnym razie śmietana zamieni się w masło.

śmietany nie można zamrozić przed ubijaniem — w przeciwnym razie podczas ubijania rozpadnie się i powstanie serwatka z masłem! Do tych celów kupuj tylko świeży, schłodzony produkt.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Mleko skondensowane z cukrem - 324   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Sok - 36   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Ser mascarpone - 412   kcal/100g
  • Kruche - 716   kcal/100g

Podobne przepisy