domowe ciasto ziemniaki z krakersami ze skondensowanym mlekiem

Oryginalny, w pośpiechu, ze zwykłych produktów! Domowe ciasto ziemniaczane to danie znane wszystkim od dzieciństwa. Ten przepis nie jest zrobiony z ciastek ani biszkoptów, ale z bułki tartej waniliowej. Daje to ciastku szczególną kruchą konsystencję i bogaty smak.
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 10 g
tłuszcze 22 % 18 g
węglowodany 65 % 53 g
398 kcal
IG: 4 / 0 / 96

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić domowe ciasto ziemniaczane z krakersami ze skondensowanym mlekiem? Przygotuj jedzenie. Weź krakersy waniliowe, bez dodatków. Najważniejsze, że są pyszne i chrupiące. Orzechy są odpowiednie - orzeszki ziemne, orzechy laskowe, takie jak moje, orzechy włoskie. Wybierz masło wysokiej jakości, naturalne, bez tłuszczów roślinnych, zgodne z GOST. Wyjmij masło z lodówki wcześniej, aby zmiękło.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Posiekaj bułkę tartą w dowolny sposób. Ponieważ krakersy są dość twarde, lepiej użyć maszynki do mięsa lub robota kuchennego. Blender z rozdrabniaczem może nie być w stanie wykonać tego zadania. Bułka tarta powinna zamienić się w jednorodną miękisz. Wlej je do miski.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Posiekaj również orzechy - w kombajnie, przez maszynkę do mięsa, w moździerzu lub po prostu posiekaj je nożem. Zmieliłem je drobno, ale możesz też zostawić duże kawałki. Aby orzechy były bardziej chrupiące i aromatyczne, osusz je wcześniej na suchej patelni.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj orzechy do bułki tartej i wymieszaj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Włóż miękkie masło do osobnej miski, wlej mleko skondensowane, dodaj cukier i kakao w proszku. Weź naturalne kakao, napój taki jak Nesquik nie zadziała.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Mikserem lub trzepaczką ubij potrawy, aż będą puszyste i gładkie.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj śmietanę do bułki tartej.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Mieszaj je, aż uzyskasz kruchą masę. Okaże się dość suchy.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Aby zrobić z niego ciasta, dodaj mleko do masy. Ale nie wlewaj wszystkiego na raz, dodaj trochę, mieszając po każdej porcji. Może odejść zarówno więcej, jak i mniej mleka. Spójrz na konsystencję masy, powinna okazać się taka, aby można ją było wyrzeźbić.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Uformuj ciasteczka w dowolny kształt. Możesz zrobić okrągłe, podłużne, nieregularne kształty imitujące prawdziwe bulwy. Zrobiłem ciastka w kształcie tuby, które wyglądają jak kupione w sklepie. Z tej ilości produktów wyszło mi 9 sztuk. Włóż gotowe ciasta do lodówki na kilka godzin, aby zamarzły.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Następnie wyjmij je z lodówki i zwiń w proszku kakaowym. Wierzch ciast można udekorować kremem z masła i cukru pudru. Podawaj ziemniaki do stołu. Smacznego!

wybierz wysokiej jakości, sprawdzone mleko skondensowane. Bez tłuszczów roślinnych i dodatków do żywności. Kompozycja powinna zawierać tylko dwa składniki: mleko i cukier. Ostatecznie smak i jakość gotowego dania będzie zależeć od jakości skondensowanego mleka.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal / 100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Mleko skondensowane z cukrem - 324   kcal/100g
  • Krakersy kremowe - 414   kcal/100g
  • Krakersy pszenne - 331   kcal/100g
  • Krakersy - 331   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal / 100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g

Podobne przepisy