Sałatka ze świeżych ogórków i sera

Prosty, szybki, pyszny, niedrogi, na co dzień! Sałatka ze świeżych ogórków i sera to przystawka z wiosennym nastrojem. Soczyste ogórki, warstwa sera z białkami i żółtkami, duża ilość zieleni-wszystko to nadaje potrawie świeżość, przyjemny smak i delikatną konsystencję.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 35 % 9 g
tłuszcze 58 % 15 g
węglowodany 8 % 2 g
182 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę ze świeżych ogórków i sera? Bardzo proste! Aby rozpocząć, przygotuj wszystkie niezbędne składniki zgodnie z listą. Składniki można uzupełniać lub zastępować według własnych upodobań. Możesz wziąć majonez w sklepie lub ugotować go samodzielnie.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj ogórki, osusz. Pokrój w drobną kostkę. Aby sałatka była bardziej delikatna, radzę odciąć skórkę. Liczba ogórków zależy od wielkości. Jeśli ogórki są duże, jak moje, wystarczą dwa, jeśli krótkie owoce, możesz wziąć 3-4 sztuki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Jajka ugotować na twardo, schłodzić i obrać. Podziel na białka i żółtka. Zetrzyj białka na grubej tarce. Zetrzyj żółtka na drobnej tarce. Możesz zetrzeć żółtka natychmiast lub bezpośrednio na sałatkę, wtedy będą bardziej przewiewne.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zetrzyj ser na średniej tarce. Każdy zrobi ser. Mam zwykły rosyjski.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Koperek i szczypiorek umyć, osuszyć i posiekać. W razie potrzeby możesz zastąpić lub uzupełnić innymi ziołami, na przykład kolendrą, pietruszką lub użyć mieszanki różnych ziół.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Możesz po prostu wymieszać wszystkie składniki w salaterce, ale wolę zrobić sałatkę w pierścieniu do gotowania o średnicy 14-16 cm. Przeniosłem majonez do worka do szprycowania i odciąłem końcówkę. Jest to wygodniejsze niż łyżka.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Rozłóż starty ser następną warstwą i polej go majonezem. Jeśli chcesz, możesz posolić niektóre warstwy, ale zwykle nie doprawiam sałatek majonezem, wystarczy majonez.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dalej-starte białka i majonez.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Kolejną warstwą są starte żółtka.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Posyp pozostałymi posiekanymi ziołami.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Zdejmij pierścień do gotowania przed podaniem. Udekoruj sałatkę według uznania. Smacznego!

lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser"Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g

Podobne przepisy