skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę ze świeżych ogórków i sera? Bardzo proste! Aby rozpocząć, przygotuj wszystkie niezbędne składniki zgodnie z listą. Składniki można uzupełniać lub zastępować według własnych upodobań. Możesz wziąć majonez w sklepie lub ugotować go samodzielnie.
Krok 2:
Umyj ogórki, osusz. Pokrój w drobną kostkę. Aby sałatka była bardziej delikatna, radzę odciąć skórkę. Liczba ogórków zależy od wielkości. Jeśli ogórki są duże, jak moje, wystarczą dwa, jeśli krótkie owoce, możesz wziąć 3-4 sztuki.
Krok 3:
Jajka ugotować na twardo, schłodzić i obrać. Podziel na białka i żółtka. Zetrzyj białka na grubej tarce. Zetrzyj żółtka na drobnej tarce. Możesz zetrzeć żółtka natychmiast lub bezpośrednio na sałatkę, wtedy będą bardziej przewiewne.
Krok 4:
Zetrzyj ser na średniej tarce. Każdy zrobi ser. Mam zwykły rosyjski.
Krok 5:
Koperek i szczypiorek umyć, osuszyć i posiekać. W razie potrzeby możesz zastąpić lub uzupełnić innymi ziołami, na przykład kolendrą, pietruszką lub użyć mieszanki różnych ziół.
Krok 6:
Możesz po prostu wymieszać wszystkie składniki w salaterce, ale wolę zrobić sałatkę w pierścieniu do gotowania o średnicy 14-16 cm. Przeniosłem majonez do worka do szprycowania i odciąłem końcówkę. Jest to wygodniejsze niż łyżka.
Krok 7:
Rozłóż starty ser następną warstwą i polej go majonezem. Jeśli chcesz, możesz posolić niektóre warstwy, ale zwykle nie doprawiam sałatek majonezem, wystarczy majonez.
Krok 8:
Dalej-starte białka i majonez.
Krok 9:
Kolejną warstwą są starte żółtka.
Krok 10:
Posyp pozostałymi posiekanymi ziołami.
Krok 11:
Zdejmij pierścień do gotowania przed podaniem. Udekoruj sałatkę według uznania. Smacznego!
lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser"Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g