skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić klasyczną sałatkę grecką z serem? Przygotuj składniki. Warzywa umyć, osuszyć.
Krok 2:
Pokrój pomidory w plasterki.
Krok 3:
Paprykę obrać z nasion i pokroić w półkola.
Krok 4:
Pokrój ogórki w plasterki.
Krok 5:
Pokrój cebulę w półpierścienie.
Krok 6:
Pokrój ser w średnie kostki.
Krok 7:
W salaterce połącz warzywa, dodaj cukier, sól i świeżo zmielony czarny pieprz. Dopraw oliwą z oliwek i sokiem z cytryny. Delikatnie wymieszaj.
Krok 8:
Dodaj ser i oliwki. Posyp suszonym oregano. Włóż sałatkę do lodówki na 20 minut.
jak wybrać odpowiednie oliwki? Lepiej kupić produkt w przezroczystym opakowaniu. Możesz więc rozważyć ich wygląd i kolor. Jeśli oliwki są zbyt Czarne, dodaje się barwniki spożywcze. Owoce powinny być elastyczne, całe, o gładkiej, błyszczącej skórze. Zbyt miękkie, przejrzałe oliwki nie będą przechowywane przez długi czas.
sałatka będzie wyglądać ładnie i schludnie, jeśli wszystkie składniki zostaną pokrojone na kawałki o tym samym rozmiarze i kształcie (np.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Ser z mleka krowiego - 260 kcal/100g
- Ser owczy ser 50% tłuszczu - 370 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Oliwki - 166 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Oregano suche - 306 kcal/100g