Sernik bananowy

bardzo prosty i szybki przepis na pyszny deser! Sernik bananowy to danie przygotowywane bez piekarnika. Wymagane będą najczęstsze produkty-kruche ciasteczka i świeży twarożek. Smak świeżego banana nadaje sernikowi przyjemną i orzeźwiającą nutę. Deser jest idealny na gorące letnie dni.
AnnaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 6 g
tłuszcze 31 % 13 g
węglowodany 55 % 23 g
289 kcal
IG: 0 / 78 / 22

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sernik bananowy? Przygotuj jedzenie. Odpowiednie jest każde świeże kruche ciastko, na przykład & quot; rocznicowe ","Ghee & quot;. Możesz również upiec go samodzielnie. Lepiej jest wziąć twaróg i śmietanę o wysokiej zawartości tłuszczu (mam twaróg 9%, śmietanę 20% tłuszczu). Weź produkty mleczne wysokiej jakości, bez substytutów roślinnych. Banany są dojrzałe, ale nie przejrzałe.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wybrane kruche ciasteczka w dowolny wygodny sposób (za pomocą blendera, wałka do ciasta, rąk, robota kuchennego) posiekaj na okruchy. Rozpuść masło i ostudź. Przeczytaj o tym, jak to zrobić na końcu przepisu. W głębokiej misce połącz pokruszone ciasteczka i stopione masło, wymieszaj, aby wszystko było gładkie.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Weź dzieloną formę na deser, najwygodniej przygotuje w niej sernik. Używam formy o średnicy 18 centymetrów. Włóż okruchy masła do formy i dobrze ubij je rękami lub płaskim dnem szklanki. Możesz zrobić sernik z bokami, rozprowadzając część okruchów na brzegach formy. Umieść formę z podstawą w lodówce.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przygotuj mieszaninę żelującą zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Mam żelatynę instant, wlewa się ją wrzątkiem, dokładnie miesza do całkowitego rozpuszczenia, a następnie schładza do temperatury pokojowej. Przeczytaj o innych sposobach pracy z żelatyną na końcu przepisu.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W głębokiej misce lub misce miksera połącz świeży twaróg, śmietanę, cukier, pokrojone banany bez skórki. Zmiksuj wszystko w jednorodną masę za pomocą blendera. Jeśli go nie masz, przetrzyj twaróg przez sito,a następnie wymieszaj produkty łyżką. W takim przypadku zetrzyj banany widelcem.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej żelatynę do mieszanki twarogu i śmietany, dokładnie wymieszaj i wlej wszystko do formy z piaskową podstawą. Sernik włożyć do lodówki, aż nadzienie całkowicie stwardnieje, co najmniej 3-4 godziny. Aby sernik dobrze wyszedł z formy, można go wstępnie nasmarować olejem, przykryć folią lub folią spożywczą(wtedy krawędzie nie będą bardzo gładkie jak moje).

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ostrożnie wyjmij gotowy sernik z formy, zdejmij folię i połóż na talerzu. Można go ozdobić według własnych upodobań: plasterkami pokrojonego Banana, posiekanymi orzechami, polać rozpuszczoną czekoladą lub karmelem. Smacznego!

w ogóle nie lubię, a raczej wcale, bananów w obróbce cieplnej. Dlatego sernik bez pieczenia z bananami jest dla mnie idealny. Jeśli wolisz również smak świeżych owoców, ta opcja deseru na pewno ci się spodoba.
Sernik według tego przepisu okazuje się pachnący, smaczny, umiarkowanie słodki. Idealnie pasuje do filiżanki kawy, a także będzie ozdobą świątecznej herbaty.

masło można stopić w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej. Jak stopić masło w kuchence mikrofalowej?  pokrój masło na małe kawałki i umieść w specjalnym pojemniku. Aby zapobiec rozpryskiwaniu się oleju po podgrzaniu, przykryj naczynie z olejem ręcznikiem papierowym. Olej należy stopić przy najniższej mocy lub w trybie rozmrażania. Na początku wystarczy pięć sekund. Następnie, jeśli masło jeszcze się nie stopiło, Ustaw ponownie na 5 sekund i uruchom kuchenkę mikrofalową. Powtórz ten proces kilka razy, aż uzyskasz pożądany wynik.
jak prawidłowo stopić masło w kąpieli wodnej? potrzebne będą dwa pojemniki o różnych średnicach. Wlej wodę do dużego i umieść na kuchence. Ustaw mniejszy pojemnik na górze, aby zanurzyć go w około połowie wody. Włóż do niego masło pokrojone na kawałki. Pod wpływem wrzącej wody olej zacznie się topić. Lekko wymieszaj olej, aby przyspieszyć proces. Po całkowitym rozpuszczeniu kawałków masła wyjmij pojemnik z pieca.

dlaczego żelatyna nie twardnieje dobrze, jak uniknąć nieprzyjemnych żelatynowych grudek w naczyniu, a także Przeczytaj wszystkie sekrety i subtelności gotowania w artykule o żelatynie .

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Banany - 89   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Kruche - 716   kcal/100g

Podobne przepisy