Domowa adjika pomidorowa na zimę bez gotowania

uniwersalny sos pomidorowo-paprykowy. Nie ma potrzeby gotowania, zachowane są witaminy. Uniwersalna przyprawa, odpowiednia do dań mięsnych, rybnych, warzywnych lub rozprowadzana na chlebie. Taka adjika może być przechowywana w lodówce przez 3 miesiące lub dłużej, ze względu na właściwości antyseptyczne chrzanu.
OlgaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 90 % 9 g
42 kcal
IG: 63 / 0 / 38

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Oferuję ci przepis na pomidor Adjiki, który najbardziej mi się podobał bez gotowania. Przygotowujemy niezbędne produkty.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj pomidory, pokrój na 4 części, usuń twardą część rdzenia, włóż do durszlaka, aby płyn spłynął.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Moja słodka papryka, obrana z nasion, pokrojona w duże kwadraty. Umyj korzeń chrzanu, obierz i trzy na drobnej tarce. Obierz czosnek i posiekaj w czosnku lub drobno posiekaj. Ostrą paprykę (najlepiej pracować w rękawiczkach) myjemy, kroimy wzdłuż, usuwamy nasiona i drobno kroimy. Złapałem paprykę niezbyt ostrą, więc zostawiłem nasiona. Właściwie, w zależności od ostrości papryki i Twoich upodobań, ilość ostrej papryki może się różnić.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Suszone pomidory są przenoszone do głębokiego naczynia i mielone za pomocą blendera, dodaj słodką paprykę, posiekaj i wymieszaj masę drewnianą łyżką.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj czosnek, chrzan, ostrą paprykę do przecieru pomidorowego i ponownie posiekaj blenderem, wymieszaj i odstaw na bok, aby nalegać na 30 minut. Chcę zauważyć, że sos jest trochę płynny, więc ci, którzy lubią grubsze, mogą oddzielić nadmiar płynu za pomocą sita.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj sól, cukier, ocet do ustalonej masy i dokładnie wymieszaj.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Adjika jest gotowa!

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wysterylizowane i schłodzone szklane słoiki są wypełnione adjiką, zamykane metalowymi zakrętkami lub nylonowymi pokrywkami i wkładane do lodówki.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Zostawiamy trochę na próbę.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Teraz wiesz, jak zrobić adjika pomidor bez gotowania!

Adjika to narodowa ostra przyprawa Abchazji, która opiera się na soli mielonej z ostrą papryką, czosnkiem i pikantnymi ziołami. Samo słowo w tłumaczeniu z Abchazji jest tłumaczone-sól. Ale z biegiem czasu, dzięki dodatkom i ulepszeniom innych narodów, adjika przekształciła się w ulubiony, znany nam ostry sos, który nadal opiera się na ostrej papryce, czosnku, soli, do której dodaje się przecier warzywny, cukier, ocet itp. Można go również gotować i zwijać w słoiki, można go gotować na surowo i przechowywać w lodówce. Ta ostatnia opcja podoba mi się bardziej, ponieważ zachowuje znacznie więcej witamin, w przeciwieństwie do Adjiki poddanej obróbce cieplnej.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Papryka ostra - 40   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Ocet winny biały - 14   kcal/100g
  • Korzeń chrzanu - 59   kcal/100g

Podobne przepisy