skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki według listy. Ciasteczka do takiego przysmaku lepiej używać kruchego typu "do kawy", "herbaty" lub innego kruchego. Aby deser nabrał przyjemnego czekoladowego smaku, możesz użyć kakao do przygotowania kremu, w razie potrzeby orzechów włoskich lub innych dodatków.
Krok 2:
Kruche ciasteczka za pomocą wałka do ciasta lub blendera zmiel na duże okruchy.
Krok 3:
Przygotowanie kremu do ciasta. Śmietanę można stosować w dowolnej zawartości tłuszczu, ale lepiej jest użyć gęstej, zawsze świeżej i naturalnej. Śmietanę wkładamy do głębokiej miski, dodajemy cukier, wbijamy kurze jajko, dodajemy zmiękczone masło. Ubij składniki trzepaczką, aż uzyskasz jednorodną mieszaninę. Dodaj szczyptę waniliny, aby nadać przyjemny aromat i kilka łyżek kakao. Wymieszaj i umieść miskę w łaźni wodnej.
Krok 4:
Gotuj krem, aż uzyskasz gęstą konsystencję kremu. Pozwól kremowi ostygnąć do temperatury pokojowej. W misce z kremem wkładamy pokruszone kruche ciasteczka.
Krok 5:
Dokładnie wymieszaj, aby wszystkie okruchy nasiąkły kremem.
Krok 6:
Rozłóż masę zjeżdżalnią na płaskim naczyniu, nadając mu kształt mrowiska.
Krok 7:
Niech ciasto ostygnie i namoczy w lodówce, pozostawiając na kilka godzin na zimno, aby krem zastygł. Ciasto można udekorować według własnego uznania, posypując resztkami pokruszonych ciasteczek, startą mleczną czekoladą,posiekanymi orzechami lub makiem, aby naśladować mrówki na mrowisku. Ciasto jest gotowe, podajemy je do stołu z herbatą, kawą lub kakao. Smacznego!
istnieje wiele ciekawych przepisów na ciasto "mrowisko", popularne w czasach niedoboru produktów, kiedy narodziły się wszystkie te opcje. Ciasto przygotowano z kruchego ciasta przepuszczonego przez maszynę do mięsa i połączonego z kremem z gotowanego skondensowanego mleka i masła. Ale są też prostsze opcje, które nie wymagają pieczenia, oparte na gotowym kruchym ciastku, co pozwala młodym gospodyniom zająć się przygotowaniem tego przysmaku, a nawet przyciągnąć dzieci. Krem do takiego ciasta można również wykonać na podstawie dostępności produktów i smaku – na bazie skondensowanego mleka lub kwaśnej śmietany.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Czekolada mleczno-orzechowa - 542 kcal/100g
- Czekolada orzechowa - 580 kcal/100g
- Czekolada porowata mleczna - 506 kcal/100g
- Czekolada kremowa - 560 kcal/100g
- Czekolada - 550 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Kruche - 716 kcal/100g