ciasto mrowisko z ciasteczek bez skondensowanego mleka

łatwe i szybkie w przygotowaniu ciasto na herbatę! Popularnym przysmakiem w czasach radzieckich jest ciasto" mrowisko " z ciastek. Jednak mleko skondensowane było czasami rzadkie, więc niektóre gospodynie domowe zrobiły to ciasto z kwaśną śmietaną. Smak takiego deseru nie jest gorszy od klasycznego "mrowiska".
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 5 g
tłuszcze 39 % 24 g
węglowodany 53 % 33 g
438 kcal
IG: 6 / 45 / 48

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki według listy. Ciasteczka do takiego przysmaku lepiej używać kruchego typu "do kawy", "herbaty" lub innego kruchego. Aby deser nabrał przyjemnego czekoladowego smaku, możesz użyć kakao do przygotowania kremu, w razie potrzeby orzechów włoskich lub innych dodatków.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Kruche ciasteczka za pomocą wałka do ciasta lub blendera zmiel na duże okruchy.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przygotowanie kremu do ciasta. Śmietanę można stosować w dowolnej zawartości tłuszczu, ale lepiej jest użyć gęstej, zawsze świeżej i naturalnej. Śmietanę wkładamy do głębokiej miski, dodajemy cukier, wbijamy kurze jajko, dodajemy zmiękczone masło. Ubij składniki trzepaczką, aż uzyskasz jednorodną mieszaninę. Dodaj szczyptę waniliny, aby nadać przyjemny aromat i kilka łyżek kakao. Wymieszaj i umieść miskę w łaźni wodnej.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Gotuj krem, aż uzyskasz gęstą konsystencję kremu. Pozwól kremowi ostygnąć do temperatury pokojowej. W misce z kremem wkładamy pokruszone kruche ciasteczka.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dokładnie wymieszaj, aby wszystkie okruchy nasiąkły kremem.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Rozłóż masę zjeżdżalnią na płaskim naczyniu, nadając mu kształt mrowiska.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Niech ciasto ostygnie i namoczy w lodówce, pozostawiając na kilka godzin na zimno, aby krem zastygł. Ciasto można udekorować według własnego uznania, posypując resztkami pokruszonych ciasteczek, startą mleczną czekoladą,posiekanymi orzechami lub makiem, aby naśladować mrówki na mrowisku. Ciasto jest gotowe, podajemy je do stołu z herbatą, kawą lub kakao. Smacznego!

istnieje wiele ciekawych przepisów na ciasto "mrowisko", popularne w czasach niedoboru produktów, kiedy narodziły się wszystkie te opcje. Ciasto przygotowano z kruchego ciasta przepuszczonego przez maszynę do mięsa i połączonego z kremem z gotowanego skondensowanego mleka i masła. Ale są też prostsze opcje, które nie wymagają pieczenia, oparte na gotowym kruchym ciastku, co pozwala młodym gospodyniom zająć się przygotowaniem tego przysmaku, a nawet przyciągnąć dzieci. Krem do takiego ciasta można również wykonać na podstawie dostępności produktów i smaku – na bazie skondensowanego mleka lub kwaśnej śmietany.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Czekolada mleczno-orzechowa - 542   kcal/100g
  • Czekolada orzechowa - 580   kcal/100g
  • Czekolada porowata mleczna - 506   kcal/100g
  • Czekolada kremowa - 560   kcal/100g
  • Czekolada - 550   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Kruche - 716   kcal/100g

Podobne przepisy