letni deser bez pieczenia z bitą śmietaną i jagodami

ciasteczka, śmietana, jagody-idealny letni deser! W tym deserze możesz użyć dowolnych owoców i jagód. Na przykład zamiast czerwonych i czarnych porzeczek weź truskawki lub wiśnie. Połączenie tłuczonego wiciokrzewu z resztą jagód okazuje się bardzo smaczne. Zamiast puree z twarogu można użyć miękkiego twarogu ubitego z cukrem. Możesz wziąć dowolne ciasteczka: cukier, dietę, a nawet krakersy bez dodatków. Okazuje się bardzo smaczny z ciasteczkami czekoladowymi i orzechowymi.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 3 g
tłuszcze 23 % 9 g
węglowodany 69 % 27 g
232 kcal
IG: 19 / 38 / 42

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki. Aby przygotować deser francuski z bitą śmietaną i jagodami, potrzebujemy: ciężkiej śmietany do ubijania (33-35% tłuszczu), herbatników lub ciastek cukrowych, cukru, mieszanki jagód czerwonej i czarnej porzeczki (możesz wziąć jeden rodzaj) i mieszanki dzikich jagód (jagody, truskawki, maliny itp.)

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj, posortuj i wysusz wszystkie jagody. Jednocześnie nie mieszaj porzeczek z leśnymi jagodami (jagody, truskawki), ponieważ będą one potrzebne do różnych etapów przygotowania deseru.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zmiel ciasteczka na drobne okruchy. Można to zrobić rękami lub zmielić w blenderze.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Włóż czerwoną i czarną porzeczkę i połowę cukru (40 g) do miski blendera.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Porzeczki ubić cukrem na puree.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przetrzyj przecier jagodowy przez sito, aby pozbyć się pestek. Nie można tego zrobić. Nie wycierałem go wcześniej, ale w tym roku postanowiłem go wytrzeć i podobało mi się to znacznie bardziej. Deser jest bardziej delikatny i jednorodny. Jednak nasiona porzeczek są bardzo namacalne.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Schłodzoną śmietanę ubić z pozostałym cukrem na stabilną puszystą masę.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Połóż 2-3 łyżki na dnie miski. l. bita śmietana. Połóż 2-3 łyżki na wierzchu.okruchy ciasteczek. Skrop puree porzeczkowe. Następnie połóż połowę dzikich jagód, rozłóż trochę bitej śmietany na wierzchu. Posyp pozostałymi dzikimi jagodami. Wstaw deser do lodówki na 1-2 godziny. Smacznego!

w szczycie sezonu jagodowo-porzeczkowego dzielę się z wami długoletnim przepisem z mojej książki kucharskiej. Robię to od 8 lat, czasami zastępując ten deser ciastami na letnich rodzinnych wakacjach.

w tym roku postanowiłem przetrzeć przecier porzeczkowy przez sito. Konsystencja deseru okazała się bardziej jednorodna.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Porzeczka - 38   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ciasteczka biszkoptowe - 378   kcal/100g

Podobne przepisy