ciasto bez pieczenia z żelatyną śmietaną i owocami

fantazyjne, galaretowate, z owocami i gotowym biszkoptem! Słodkie ciasto z żelatyną i kwaśną śmietaną, przy minimalnym wysiłku gospodyni. Biszkopt może być stosowany zarówno w produkcji przemysłowej, jak i własnej. To z pewnością zadowoli tych, którzy kochają desery galaretkowe.
UnicornSteakAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 4 g
tłuszcze 22 % 10 g
węglowodany 69 % 31 g
227 kcal
IG: 6 / 34 / 59

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 9 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić ciasto z żelatyną, kwaśną śmietaną i owocami? Przygotuj wszystkie składniki. Używam nektaryny, kiwi, truskawek i winogron. Ale owoce mogą być dowolne, które nie tracą wyglądu po cięciu. Banany, jabłka i gruszki-dokładnie obok. Przepis wskazuje wagę już obranych owoców i jagód. Mam kwaśną śmietanę 10%, ale im jest tłusta, tym smaczniejsze i bardziej kaloryczne będzie ciasto. Wcześniej sam upiekłem biszkopt, ale gotowe ciasta, a nawet ciasteczka cukrowe też się sprawdzą.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Żelatynę zalać przefiltrowaną wodą i pozostawić do spęcznienia na 30 minut.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W tym czasie pokrój biszkopt na średniej wielkości kawałki o dowolnym kształcie. Możesz być trochę cieńszy niż na moim zdjęciu, ponieważ mój biszkopt okazał się trochę suchy. Bałem się go zaimpregnować, pomyślałem, że ciasto może przeciekać. Ale w ogólnej masie suchość biszkoptu nie odgrywa specjalnej roli, ponieważ samo ciasto będzie soczyste.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Umyj owoce i jagody pod bieżącą wodą i w razie potrzeby uwolnij gałązki, szypułki, skórki i pestki. Winogron to też dotyczy :)

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Weź głęboką miskę, której użyjemy jako formy do ciasta i przykryj ją folią spożywczą w dwóch warstwach, na krzyż. W misce rozłóż owoce i kawałki biszkoptu, naprzemiennie w sposób, który powie Ci Fantazja. Przykryj miskę i odstaw na chwilę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zróbmy wypełnienie. W osobnej misce połącz śmietanę i cukier i ubijaj mikserem elektrycznym przez 5 minut, aż cały cukier się rozpuści.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Opuchniętą żelatynę przełożyć do małej patelni i na małym ogniu doprowadzić do stanu, w którym wszystkie ziarna się rozpuszczą. Pamiętaj, że jeśli żelatyna się zagotuje, zacznie tracić swoje właściwości żelujące. Niech żelatyna ostygnie przez 2-3 minuty, ale nie zestala się!

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Cienkim strumieniem wlej całą żelatynę do śmietany i dokładnie wymieszaj trzepaczką. Wypełnienie jest gotowe!

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Pozostaje tylko wlać go do miski na wierzchu owoców. Pozostaw ciasto w temperaturze pokojowej do całkowitego ostygnięcia, a następnie dokręć wierzch folią spożywczą i włóż miskę do lodówki na noc, aby ustabilizować.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wygodnie jest dostać ciasto w ten sposób: usuń górną folię, przykryj miskę ciasta talerzem do serwowania i odwróć ten projekt. Dzięki temu, że miska została wypełniona folią spożywczą, ciasto łatwo się wysuwa. Delikatnie uwolnij go od resztek folii i udekoruj według uznania. Chociaż jest bardzo przystojny!

w tym cieście śmietana nabiera smaku owocowego, co jest dość interesujące. Nie można więc od razu powiedzieć, jaka jest podstawa ciasta: jogurt, śmietana, mleko, a właściwie śmietana. Dlatego w razie potrzeby możesz łatwo i swobodnie zastąpić śmietanę.

takie ciasto można przechowywać w lodówce przez 2 dni bez utraty smaku.

smacznego!

śmietanę można zastąpić jogurtem naturalnym bez dodatków.

zamiast cukru można użyć słodzika.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Ciastka biszkoptowe - 258   kcal/100g

Podobne przepisy