marynata do grillowanej ryby

aby Grillowana ryba była szczególnie smaczna i nie rozpadła się! Ryby z grilla gotujemy często i nie tylko w ciepłym sezonie. Dzięki licznym eksperymentom doszedłem do wniosku, że lepiej marynować ryby do tej metody gotowania bez użycia kwasu. Okazuje się więc gęsty, cały, nie rozpada się. Ogólnie polecam!
IrenaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 1 % 1 g
tłuszcze 85 % 74 g
węglowodany 14 % 12 g
738 kcal
IG: 25 / 0 / 75

metoda gotowania

czas gotowania: 10 min

1. Włóż miód do miski. Musi być płynny. Jeśli twój miód stał się zbyt gęsty, możesz go trochę podgrzać (lepiej w łaźni wodnej).

2. Wlej płatki chili (możesz użyć proszku lub drobno posiekać świeżą paprykę).

3. Obierz czosnek, wyciśnij go przez prasę do pozostałych składników.

4. Dodaj kilka szczypt soli.

5. Wszystko dobrze wymieszaj i zalej oliwą z oliwek.

6. Ważnym etapem jest końcowe mieszanie. Zrób to ostrożnie, aby mieszanina była jednorodna.

7. Umieść dużą gałązkę rozmarynu w marynacie.

marynata jest gotowa! Teraz pozostaje marynować rybę. Trzymaj kawałki ryby w marynacie nie dłużej niż 30 minut-ten czas wystarczy.

taka ilość marynaty wystarczy do marynowania ryb o wadze 400-500 gramów.

kulinarne arcydzieła i smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Miód - 400   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Rozmaryn świeży - 131   kcal/100g
  • Chili - 40   kcal/100g

Podobne przepisy