skład / składniki
gotowanie krok po kroku
1. Do sosu: połącz oliwę z oliwek z sosem sojowym, dodaj sok z cytryny do mieszanki. Krewetki, łososia i bazylię wymieszać, doprawić sosem. Miłośnicy majonezu mogą z niego korzystać, ale wtedy sałatka będzie bardzo wysokokaloryczna, biorąc pod uwagę również zawartość tłuszczu w parmezanie.
2. Kosz serowy: zetrzyj parmezan, nie był mały, w przeciwnym razie kosz byłby zbyt przewiewny, a opatrunek po prostu wypłynie. Ale jeśli zrobisz sałatkę majonezową, spraw, aby kosz był cieńszy.
3. Rozłóż ser na suchej i mocno rozgrzanej patelni, starając się, aby środek był bardziej wypełniony, będzie to dno kosza. Smażyć, aż krawędzie nabiorą złotego koloru. Odstawiamy patelnię na 1 minutę, aż będzie można podnieść ser na łopatce.
4. Połóż jeszcze gorący naleśnik serowy na odwróconej szklance i delikatnie dociśnij krawędzie, nadając kształt kosza.
5. Po ostygnięciu wyjmij kosz i napełnij go sałatką, po ułożeniu pierwszej warstwy liścia sałaty.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Łosoś mielony - 130 kcal/100g
- Łosoś wędzony - 162 kcal/100g
- Łosoś z grilla - 283 kcal/100g
- Łosoś świeży - 201 kcal/100g
- Łosoś solony - 269 kcal/100g
- Łosoś saute - 379 kcal/100g
- Krewetki w puszkach - 81 kcal/100g
- Krewetki gotowane - 95 kcal/100g
- Krewetki obrane mrożone - 60 kcal/100g
- Krewetki świeże - 97 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Sałata liściasta - 14 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Parmezan ser 45% tłuszczu - 389 kcal/100g