skład / składniki
gotowanie krok po kroku
jak wiadomo, Sałatka Cezar z kurczakiem przepis ma piękną rzymską nazwę i jest bardzo różny. Jednak najważniejszą rzeczą w takiej sałatce jest właśnie SOS. Teraz przygotujemy sos sałatkowy Cezar z kurczakiem. Sos powinien mieć lekki rybny smak. Można to osiągnąć, dodając do niego sardele lub pikantny szprot.
jajko na sos nie powinno być pobierane bezpośrednio z lodówki-niech będzie w temperaturze pokojowej. Musisz gotować przez trzy minuty, aby uzyskać miękkość. Następnie ostudzić, obrać i włożyć łyżką do miski.
włóż musztardę i sok z cytryny tutaj, a następnie ubij trzepaczką (lub lepiej blenderem). Podczas ubijania wlej oliwę z oliwek cienkim strumieniem, a następnie olej roślinny (słonecznikowy). Sos na oczach zacznie się gęstnieć. Dostaniemy domowy majonez.
gdy sos będzie gotowy, drobno posiekaj filety z anchois i włóż do sosu, dobrze mieszając.
teraz ponownie ubij sos blenderem z dużą prędkością. I kapie do niego sos Worcester. Można go zastąpić octem balsamicznym.
smakujemy SOS Cezar i, jeśli to konieczne, dodajemy sól.
jak doprawić sałatkę takim sosem
:
najpierw rozłóż liście sałaty w naczyniu, posiekane rękami. A następnie rozłóż na nich sos sałatkowy Cezar, wymieszaj. A na wierzchu piersi z kurczaka, grzanki i tarty parmezan.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Sardele Atlantyckie, konserwowe - 135 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sałata liściasta - 14 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g