sos sałatkowy Cezar z kurczakiem

NAJWAŻNIEJSZE w Cezarze wcale nie jest kurczak ani grzanki-ale SOS!
Madlenka=◙☼Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 21 % 9 g
tłuszcze 71 % 30 g
węglowodany 7 % 3 g
306 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 25 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.
  12. Krok 12:

    Krok 12.

jak wiadomo, Sałatka Cezar z kurczakiem przepis ma piękną rzymską nazwę i jest bardzo różny. Jednak najważniejszą rzeczą w takiej sałatce jest właśnie SOS. Teraz przygotujemy sos sałatkowy Cezar z kurczakiem. Sos powinien mieć lekki rybny smak. Można to osiągnąć, dodając do niego sardele lub pikantny szprot.
jajko na sos nie powinno być pobierane bezpośrednio z lodówki-niech będzie w temperaturze pokojowej. Musisz gotować przez trzy minuty, aby uzyskać miękkość. Następnie ostudzić, obrać i włożyć łyżką do miski.
włóż musztardę i sok z cytryny tutaj, a następnie ubij trzepaczką (lub lepiej blenderem). Podczas ubijania wlej oliwę z oliwek cienkim strumieniem, a następnie olej roślinny (słonecznikowy). Sos na oczach zacznie się gęstnieć. Dostaniemy domowy majonez.
gdy sos będzie gotowy, drobno posiekaj filety z anchois i włóż do sosu, dobrze mieszając.
teraz ponownie ubij sos blenderem z dużą prędkością. I kapie do niego sos Worcester. Można go zastąpić octem balsamicznym.
smakujemy SOS Cezar i, jeśli to konieczne, dodajemy sól.
jak doprawić sałatkę takim sosem :

najpierw rozłóż liście sałaty w naczyniu, posiekane rękami. A następnie rozłóż na nich sos sałatkowy Cezar, wymieszaj. A na wierzchu piersi z kurczaka, grzanki i tarty parmezan.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Sardele Atlantyckie, konserwowe - 135   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sałata liściasta - 14   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g

Podobne przepisy