jajka w koszulce

wyrafinowany sposób na przygotowanie jajek na śniadanie w pyszny i nowy sposób!
ValeriaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 25 % 1 g
tłuszcze 50 % 2 g
węglowodany 25 % 1 g
28 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
mniej więcej raz w tygodniu przygotowuję na śniadanie taki posiłek jak jajka w koszulce. Wszyscy moi domownicy bardzo ją lubią. Jeśli chcesz rozpieszczać swoją rodzinę nowym daniem, postępuj zgodnie z prostymi instrukcjami przepisu kulinarnego. Zaczynamy więc od wzięcia kawałka białego chleba, opiekania go na oleju, aż się zrumieni. Następnie dodaj ocet i trochę soli do małego rondla z wodą i zagotuj. Teraz intensywnie wymieszaj wodę i wlej surowe jajko kurze do środka powstałego lejka. Gotujemy tę masę przez około 1,5-2 minuty, aby białko jaja chwyciło się, a żółtko pozostało płynne. Następnie ostrożnie Złap jajko łyżką, pozwól, aby nadmiar wody spłynął, odetnij nadmiar. Następnie nasze przygotowane jajko układamy na już opiekanym kromce chleba, układamy również okrąg pomidora, kilka cienkich plasterków pikli. Przed bezpośrednim podaniem jajka w koszulce dekorujemy je ziołami i majonezem według własnych upodobań. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Chleb"darnicki" - 206   kcal/100g
  • Chleb z mąki pszennej najwyższej jakości - 254   kcal/100g
  • Chleb z mąki pszennej 1 klasy - 226   kcal/100g
  • Chleb z mąki pszennej 2 klasy - 220   kcal/100g
  • Chleb pszenny z mąki razowej - 250   kcal/100g
  • Chleb żytni z obranej mąki - 189   kcal/100g
  • Chleb żytni z mąki tapetowej - 181   kcal/100g
  • Chleb z otrębów białkowych - 182   kcal/100g
  • Chleb pszenny białkowy - 242   kcal/100g
  • Chleb zbożowy - 231   kcal/100g
  • Chleb "doktorski" - 232   kcal/100g
  • Chleb"Orłowski" - 211   kcal/100g
  • Chleb "Ukraiński" - 213   kcal/100g
  • Baton prosty - 248   kcal/100g
  • Bochenek mąki najwyższej jakości - 265   kcal/100g
  • Bułki miejskie z mąki klasy i - 254   kcal/100g
  • Bułka miejska - 261   kcal/100g
  • Bułka maślana - 252   kcal/100g
  • Baranki proste - 336   kcal/100g
  • Chleb - 254   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g

Podobne przepisy