najlepsze tosty
skład / składniki
6
porcje:
gotowanie krok po kroku
jeśli pytają mnie, jak zrobić najlepsze tosty, zawsze myślę o jednym ciekawym przepisie kulinarnym, który słyszałem kiedyś w radiu. Na początku nie znalazłem w nim nic specjalnego i chociaż go nagrałem, przez długi czas nie gotowałem ani razu. Potem jakoś spróbowałem i teraz nie jem tak rzadko śniadania. W najbliższym czasie powinniśmy ponownie przygotować te wspaniałe tosty. Na hałaśliwych przyjęciach i niedzielnych rodzinnych obiadach kromki chrupiącego tostu chleb z delikatną masą do tostów są również całkiem odpowiednie. Najpierw kroję bochenek białego chleba na schludne, niezbyt cienkie, ale także niezbyt grube kawałki, które smażymy w elektrycznym tosterze. Cebulę kroję w pierścienie i smażę również na maśle. Rozłóż smażone krążki cebuli na małej blasze do pieczenia, a następnie ubij mleko z jajkami mikserem. Mieszanina jest solona i zalewa ją cebulą. Pieczę omlet w piekarniku. Gotowego omletu pozwalam ostygnąć, po czym kroję na porcje, których kształt i rozmiar odpowiada smażonym kromkom chleba i kładę na każdym kawałku chleba porcję omletu. Cudowne pożywne śniadanie, które ma tylko jedną wadę-aby je przygotować, musisz wstać jak najwcześniej. Dlatego gotuję wszystko wieczorem, a rano cieszę się tylko doskonałymi tostami i kubkiem pachnącej gorącej kawy. Smak jest naprawdę wspaniały!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Biały chleb - 266 kcal/100g