skład / składniki
gotowanie krok po kroku
kulinarny przepis na to danie reprezentuje kuchnię chińską. Chińczycy gotują takie jedzenie w woku, ale użyłem zwykłej patelni i okazało się bardzo smaczne. Najważniejsze, aby nie prześwietlać mięsa w ogniu, w przeciwnym razie okaże się trudne. Zróbmy razem wieprzowinę z bakłażanem. Mięso i bakłażany kroimy w kostkę o boku około 2 cm, w małej misce rozcieńczamy skrobię w 2 łyżkach. zimna woda, następnie dodaj ubite białka, sos sojowy (1 łyżeczka) i sól. Dobrze wymieszaj ciasto. Zanurz w nim kawałki wieprzowiny i bakłażana, wymieszaj, aby ciasto było równomiernie rozłożone na wszystkie kawałki. Na patelni rozgrzej cały olej roślinny i smaż mięso z bakłażanem (w małych porcjach) na dużym ogniu, ciągle mieszając. Smażyć nie dłużej niż 2 minuty. Każdą porcję układamy na papierowej serwetce, aby usunąć nadmiar oleju. Po usmażeniu wlej prawie cały olej, pozostawiając 1 łyżkę. L. pokrój białą część łodygi pora na pierścienie i posiekaj czosnek. W rozgrzanym oleju włóż przygotowaną cebulę, czosnek i orzeszki ziemne. Smażyć, mieszając przez 1 minutę. Dodaj pozostały sos sojowy, mięso z bakłażanem i kontynuuj gotowanie przez kolejne 30 sekund. Bakłażany z wieprzowiną są gotowe, przed podaniem posyp pokrojoną ukośnie zieloną cebulą. Gotowany ryż lub makaron jajeczny nadaje się jako dodatek. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Bakłażany - 24 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Surowe orzeszki ziemne ze skorupką - 564 kcal/100g
- Surowe orzeszki ziemne bez łupin - 568 kcal/100g
- Orzeszki ziemne gotowane - 376 kcal/100g
- Orzeszki ziemne smażone ze skorupką - 582 kcal/100g
- Orzeszki ziemne prażone i solone - 585 kcal/100g
- Orzeszki ziemne orzechy - 568 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Skrobia - 320 kcal/100g
- Pory - 33 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Białka jaj - 44 kcal/100g