bakłażan z wieprzowiną po chińsku

niesamowicie pyszny lunch! Pamiętaj, aby zanotować!
Xunya * ♫•Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 26 % 10 g
tłuszcze 62 % 24 g
węglowodany 13 % 5 g
269 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.

kulinarny przepis na to danie reprezentuje kuchnię chińską. Chińczycy gotują takie jedzenie w woku, ale użyłem zwykłej patelni i okazało się bardzo smaczne. Najważniejsze, aby nie prześwietlać mięsa w ogniu, w przeciwnym razie okaże się trudne. Zróbmy razem wieprzowinę z bakłażanem. Mięso i bakłażany kroimy w kostkę o boku około 2 cm, w małej misce rozcieńczamy skrobię w 2 łyżkach. zimna woda, następnie dodaj ubite białka, sos sojowy (1 łyżeczka) i sól. Dobrze wymieszaj ciasto. Zanurz w nim kawałki wieprzowiny i bakłażana, wymieszaj, aby ciasto było równomiernie rozłożone na wszystkie kawałki. Na patelni rozgrzej cały olej roślinny i smaż mięso z bakłażanem (w małych porcjach) na dużym ogniu, ciągle mieszając. Smażyć nie dłużej niż 2 minuty. Każdą porcję układamy na papierowej serwetce, aby usunąć nadmiar oleju. Po usmażeniu wlej prawie cały olej, pozostawiając 1 łyżkę. L. pokrój białą część łodygi pora na pierścienie i posiekaj czosnek. W rozgrzanym oleju włóż przygotowaną cebulę, czosnek i orzeszki ziemne. Smażyć, mieszając przez 1 minutę. Dodaj pozostały sos sojowy, mięso z bakłażanem i kontynuuj gotowanie przez kolejne 30 sekund. Bakłażany z wieprzowiną są gotowe, przed podaniem posyp pokrojoną ukośnie zieloną cebulą. Gotowany ryż lub makaron jajeczny nadaje się jako dodatek. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Surowe orzeszki ziemne ze skorupką - 564   kcal/100g
  • Surowe orzeszki ziemne bez łupin - 568   kcal/100g
  • Orzeszki ziemne gotowane - 376   kcal/100g
  • Orzeszki ziemne smażone ze skorupką - 582   kcal/100g
  • Orzeszki ziemne prażone i solone - 585   kcal/100g
  • Orzeszki ziemne orzechy - 568   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Skrobia - 320   kcal/100g
  • Pory - 33   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g

Podobne przepisy