kulki miodowo-orzechowe na śniadanie
skład / składniki
14
porcje:
metoda gotowania
uwielbiam różnorodność w jedzeniu. Dotyczy to zwłaszcza śniadań. Z częstotliwością raz na kilka dni zmieniam dietę na śniadanie: kanapki, płatki zbożowe, płatki kukurydziane i tak dalej. Przez kilka następnych dni rano jemy kulki miodowe z orzechami na śniadanie. Teraz podzielę się z Wami tym bardzo prostym przepisem kulinarnym. Przygotowujemy nasze kulki miodu, mieszając miód z cukrem pudrem, a następnie dodając orzechy włoskie mielone w młynku do kawy, cynamon, goździki, sodę i czarny pieprz. Dokładnie wymieszaj wszystkie te składniki. Następnie wlej wcześniej przesianą mąkę do powstałej masy i zagniataj niezbyt strome ciasto. Następnie kroimy nasze ciasto na mniej więcej identyczne kawałki i formujemy z nich kulki o wielkości około orzecha włoskiego. Następnie układamy te kulki ciasta na natłuszczonej blasze do pieczenia. Teraz wkładamy blachę do pieczenia do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15-20 minut.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Miód - 400 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Goździk - 323 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g