kulki miodowo-orzechowe na śniadanie

Łatwe śniadanie dietetyczne utrzyma twoją sylwetkę!
ValeriaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 8 g
tłuszcze 7 % 6 g
węglowodany 83 % 69 g
370 kcal
IG: 1 / 0 / 99

metoda gotowania

czas gotowania: 35 min
uwielbiam różnorodność w jedzeniu. Dotyczy to zwłaszcza śniadań. Z częstotliwością raz na kilka dni zmieniam dietę na śniadanie: kanapki, płatki zbożowe, płatki kukurydziane i tak dalej. Przez kilka następnych dni rano jemy kulki miodowe z orzechami na śniadanie. Teraz podzielę się z Wami tym bardzo prostym przepisem kulinarnym. Przygotowujemy nasze kulki miodu, mieszając miód z cukrem pudrem, a następnie dodając orzechy włoskie mielone w młynku do kawy, cynamon, goździki, sodę i czarny pieprz. Dokładnie wymieszaj wszystkie te składniki. Następnie wlej wcześniej przesianą mąkę do powstałej masy i zagniataj niezbyt strome ciasto. Następnie kroimy nasze ciasto na mniej więcej identyczne kawałki i formujemy z nich kulki o wielkości około orzecha włoskiego. Następnie układamy te kulki ciasta na natłuszczonej blasze do pieczenia. Teraz wkładamy blachę do pieczenia do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15-20 minut.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Miód - 400   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Goździk - 323   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g

Podobne przepisy