małże w sosie czosnkowym
skład / składniki
2
porcje:
gotowanie krok po kroku
najpierw musimy dokładnie spłukać małże. Następnie umieść je w zimnej wodzie i podgrzej na małym ogniu. Po podgrzaniu klapki Małży powinny się otworzyć. Te małże, w których skrzydła się nie otworzą, nie nadają się do jedzenia i będą musiały zostać wyrzucone.
oddzielamy jedną klapkę od każdego małża. Konieczne jest również usunięcie teraz "worka" z brudnym płynem z każdego małża. W skorupkach powinno pozostać tylko mięso małży.
na patelni rozgrzej około 100 gramów wody i włóż do niej małże. Dodaj masło i trochę soli. Następnie po minucie dodaj drobno starty lub zmiażdżony czosnek i śmietanę. Mieszaj i gotuj tę masę na patelni, aż lekko zgęstnieje.
następnie wyjmij małże z patelni i połóż na talerzu, a sos nadal dusimy. Dodaj posiekaną natkę pietruszki, sól i czarny pieprz do sosu. Jeśli sos jest zbyt gęsty, możesz dodać trochę śmietany lub wody. Mieszając, gotuj jeszcze kilka minut, a sos jest gotowy.
teraz polej sosem małże i udekoruj danie plasterkami cytryny. To danie najlepiej podawać na stole, układając małże na arkuszach sałaty.
małże w sosie czosnkowym są gotowe. Myślę, że to jedzenie nie pozostawi obojętnych.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Małże smażone - 59 kcal/100g
- Małże gotowane - 50 kcal/100g
- Sałata liściasta - 14 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g