marchewka po koreańsku z grzybami
skład / składniki
3
porcje:
gotowanie krok po kroku
zetrzyj świeże marchewki na specjalnej tarce lub pokrój w cienkie paski nożem. Przygotowane marchewki wkładamy do emaliowanych lub szklanych naczyń. Sól, posyp cukrem granulowanym, dodaj ocet i lekko ugniataj rękami, aby marynata była równomiernie rozłożona. Następnie przykryj pokrywką i wyślij w zimne miejsce na 15 minut, w tym czasie marchewki powinny dać sok. Po upływie czasu posyp sałatkę czarną i czerwoną papryką zgodnie z własnymi upodobaniami i dobrze wymieszaj. Rozgrzej olej roślinny do wysokiej temperatury, ale nie do wrzenia i natychmiast wlej go do sałatki. Dokładnie wymieszaj składniki sałatki. Gdy olej ostygnie, dodaj ząbki czosnku i kilka łyżek marynowanych grzybów, przepuszczonych przez prasę. Koreańska marchewka z grzybami jest gotowa, taka sałatka jest przechowywana w lodówce przez około dwa tygodnie. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Grzyby miodowe - 20 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól morska - 0 kcal/100g
- Chili - 40 kcal/100g