mozzarella z pomidorami

delikatny włoski ser idealnie komponuje się z pomidorami i bazylią!
♥Nata╬♫Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 41 % 16 g
tłuszcze 51 % 20 g
węglowodany 8 % 3 g
224 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
mozzarella to bardzo delikatny i pyszny ser pochodzący z Włoch. Służy do przygotowywania różnych potraw, ale także jako niezależna przekąska jest świetna. W idealnej harmonii ser Mozzarella łączy się z pomidorami zarówno pod względem smaku, jak i koloru-piękna i smaczna Dekoracja na każdym stole!
na półkach można znaleźć ser w postaci dużych i małych kulek, do naszej przekąski potrzebne będą duże. Pomidory powinny mieć mniej więcej ten sam rozmiar. Schłodzony ser i pomidory kroimy w kółka 0,5 cm, pięknie układamy na talerzu kółka pomidorów, na wierzchu każdego krążka sera, a następnie świeże liście bazylii, jak na zdjęciu. Trochę soli, czarny mielony pieprz i koniecznie oliwa z oliwek. Jeśli jest ocet balsamiczny, posyp kilka kropli na wierzch,ale niewiele. Przed podaniem schłodź przekąskę w lodówce!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Mozzarella - 280   kcal/100g

Podobne przepisy