skład / składniki
metoda gotowania
uwielbiam gotować takie jedzenie jak sałatka Cezar i robię to z godną pozazdroszczenia konsekwencją. Kiedyś po prostu doprawiałam to danie majonezem, teraz robię dla niego sos sałatkowy Cezar. Teraz z przyjemnością podzielę się z Wami tym przepisem kulinarnym. Zaczynamy przygotowywać sos do sałatki Cezar od tego, że dobrze myjemy natkę pietruszki i czosnek (wstępnie obieramy i usuwamy z goździków rdzenia) i drobno siekamy ostrym nożem. Następnie zmiel przygotowany czosnek i pietruszkę w blenderze do konsystencji papkowatej. Następnie do uzyskanej jednorodnej masy dodajemy wszystkie pozostałe powyższe składniki i ponownie wszystko dokładnie mieszamy blenderem. Oto nasz sos sałatkowy Cezar i gotowy. Pozostaje tylko doprawić sałatkę lub wlać do specjalnego sosu. Smacznego dla Ciebie i Twoich bliskich!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Sardele Atlantyckie, konserwowe - 135 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Musztarda stołówka - 417 kcal/100g
- Musztarda - 417 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Sos Worcester - 78 kcal/100g
- Sos Tabasco - 12 kcal/100g