skład / składniki
gotowanie krok po kroku
nie tak dawno odwiedziła nas moja mama. Przez pewien czas mama stała się gospodynią domową w kuchni i przygotowywała dla mnie z mężem najróżniejsze jedzenie. Jednym z najsmaczniejszych dań był ryż z owocami morza. Teraz opowiem ci o tym przepisie kulinarnym. Zaczynamy przygotowywać ryż z owocami morza od dokładnego umycia ryżu (około 6-8 razy). Następnie przenosimy płatki na patelnię, wlewamy wodę półtora palca nad ryżem i gotujemy do miękkości. Podczas gotowania zbóż obieramy cebulę, drobno ją kruszymy. Następnie bierzemy słodką paprykę, myjemy ją, suszymy ręcznikiem papierowym, usuwamy z niej łodygi, usuwamy nasiona, kroimy w cienkie paski. Następnie smaż cebulę na złoty kolor. Następnie dodaj przygotowaną paprykę do cebuli i smaż przez około 5-8 minut. Następnie dodaj rozmrożone, umyte, suszone owoce morza i gotuj na wolnym ogniu pod zamkniętą pokrywką przez około 5-10 minut. Po tym czasie dodaj ugotowany ryż, sól do smaku, dokładnie wymieszaj, a następnie zdejmij z ognia. Oto nasze danie i gotowe! Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Ryż - 344 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g