skład / składniki
gotowanie krok po kroku
dokładnie umyj korzenie chrzanu, a następnie przepuść je przez maszynę do mięsa. Włóż do osobnej miski, zalej wrzącą wodą i przykryj pokrywką (odbywa się to tylko po to, aby usunąć z niej nadmiar goryczy). Pozostaw, aż przyprawa ostygnie. Teraz wymieszaj przegotowaną wodę z 9% octem, dodaj sól i cukier, dobrze wymieszaj, aż ten ostatni całkowicie się rozpuści. Przefiltruj starty chrzan przez sito, włóż do słoika i wlej powstały roztwór. Jeśli dodasz naturalny miód do takiego roztworu, otrzymasz prawdziwe lekarstwo na trzydzieści chorób. Słoiki z tartym chrzanem można przechowywać w ciemnych, chłodnych miejscach lub można je całkowicie zwinąć na zimę. Ta Chrzanowa przekąska nadaje się do robienia kanapek. Aby to zrobić, weź zmiękczone masło i początkową masę chrzanu w proporcji jeden do jednego, dokładnie zmiel, aby uzyskać maksymalną jednorodność. I zamrozić w lodówce. A potem rozłóż na chlebie. Bardzo dobrze komponuje się z różnymi zupami, a nawet (!) z herbatą. Z chrzanem każde jedzenie jest smaczne i zdrowe.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Chrzanów - 49 kcal/100g
- Chrzan tarty z cytryną - 117 kcal/100g
- Chrzan tarty z czosnkiem - 72 kcal/100g
- Chrzan tarty stołowy - 117 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g