łatwe kanapki w kuchence mikrofalowej
skład / składniki
5
porcje:
gotowanie krok po kroku
kawałki czarnego chleba podgrzewam dosłownie pół minuty w kuchence mikrofalowej na średniej mocy. Dopóki nie ostygną, posmaruję je cienką warstwą masła o umiarkowanej zawartości tłuszczu. Na wierzchu posypuję gotowane wieczorem produkty: posiekane żółtko i białko jaj kurzych oraz drobno posiekaną bazylię. Kawa powinna być gotowa, ponieważ musisz się spieszyć, aby chleb nie ostygł. Wszystko to odbywa się bardzo szybko, znacznie szybciej niż opowiadanie przepisu kulinarnego. Lubię też położyć plasterek szynki na wierzchu i przykryć cienkim kawałkiem sera, tak aby szynka dosłownie przez nią prześwitywała. Jedna z moich przyjaciół, niesamowita miłośniczka kawy, ma cały gruby notatnik z przepisami kulinarnymi na różne kanapki z kawą. Niektóre z nich uprzejmie przepisała mi, a teraz mam również dobry wybór przepisów na nie uciążliwy poranny posiłek. W nastroju zastępuję czarny chleb białą pszenicą.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Chleb żytni formowany - 217 kcal/100g
- Czarny chleb - 217 kcal/100g