Czapka sałatkowa
skład / składniki
2
porcje:
gotowanie krok po kroku
przede wszystkim gotuję jajka, spuszczam z nich wodę i przykrywam je lodem gotowanym w zamrażarce w specjalnych foremkach, aby szybko ostygły. W międzyczasie zabieram się do innych rzeczy: moja i drobno kruszę zieloną cebulę i rozprowadzam masło z lodówki, aby zmiękło. Wkrótce jajka stygną i siekam je w młynku lub po prostu pocieram w drewnianej moździerzu. Przenoszę masę do dużej emaliowanej miski, tam też dodaję miękkie masło i cebulę. Całość ubijam mikserem ręcznym do konsystencji przypominającej bitą śmietanę. Gotową sałatkę wkładam do lodówki. Podaję go na kanapkach lub po prostu z gotowaną wołowiną. Spośród wszystkich przepisów kulinarnych, jakie kiedykolwiek widziałem w telewizji, ten jest najprostszy, poza jajecznicą. Chociaż, jeśli się nad tym zastanowić, znacznie trudniej jest ugotować dobrą jajecznicę, istnieje wiele subtelności i małych sztuczek. Nie można zepsuć czapki sałatkowej. Ważne jest, aby ta sałatka mogła urozmaicić dietę osób przestrzegających różnych diet bezsolnych, które ostatnio zyskały znaczną popularność.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g