serowe fondue po szwajcarsku

wyśmienity przepis na serowe fondue prosto ze Szwajcarii!
LaviniaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 42 % 15 g
tłuszcze 53 % 19 g
węglowodany 6 % 2 g
271 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 15 min

to klasyczne serowe fondue z kuchni szwajcarskiej. Do tego przepisu kulinarnego zdecydowanie musisz wziąć dwa rodzaje szwajcarskiego sera. Jeśli nagle w sklepie nie ma sera (może to być Gruer), zamiast tego odpowiedni jest twardy ser, którego smak jest dość pikantny. Możesz nawet wziąć rosyjski ser - dowolny miękki i twardy. W stanie stałym nie powinno być dziur. Również smak jednego sera powinien być "z pieprzem". Sprawdzi się ser myśliwski.
zamiast wódki wiśniowej możesz wziąć zwykłą wódkę, którą osobiście zrobiłem ze stołeczną. Możesz nalegać na wódkę na dojrzałe i całe wiśnie, ale należy ją nalegać przez długi czas, nie mniej niż cztery tygodnie.
i oczywiście będziemy potrzebować specjalnego zestawu do Fondue.
zetrzyj cały ser na drobnej tarce. Możesz zmielić ser w blenderze. Weź kubek do Fondue i wetrzyj czosnek w jego wnętrze. Teraz wlej wino do miski i podgrzej, aby wino się nie zagotowało. Teraz wymieszaj wódkę z mąką kukurydzianą, a następnie dodaj dwie trzecie powstałej mieszanki do wina, dobrze wymieszaj. Powoli wlej ser i wymieszaj drewnianą szpatułką. Dodaj trzecią część mąki do Fondue i wymieszaj. Dodaj czarny pieprz i gałkę muszkatołową.
serowe fondue powinno zgęstnieć. Najważniejsze – żeby się nie przegrzać.
teraz przestaw miskę na urządzenie do fondue na stole. Dodaj kromki tostowego chleba, różne warzywa. Możesz wziąć chude niesolone galety. Wszystko, serowe fondue można jeść.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser"aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Białe wino - 78   kcal/100g
  • Wódka - 235   kcal/100g
  • Mąka kukurydziana - 368   kcal/100g
  • Pełnoziarnista mąka kukurydziana razowa - 355   kcal/100g
  • Mąka kukurydziana pełnoziarnista przesiana - 362   kcal/100g
  • Mąka kukurydziana z ziaren z usuniętymi zarodkami vitaminisir - 364   kcal/100g
  • Mąka kukurydziana z ziaren z usuniętymi zarodkami newitaminiza - 364   kcal/100g
  • Gałka muszkatołowa - 556   kcal/100g

Podobne przepisy