skład / składniki
metoda gotowania
to klasyczne serowe fondue z kuchni szwajcarskiej. Do tego przepisu kulinarnego zdecydowanie musisz wziąć dwa rodzaje szwajcarskiego sera. Jeśli nagle w sklepie nie ma sera (może to być Gruer), zamiast tego odpowiedni jest twardy ser, którego smak jest dość pikantny. Możesz nawet wziąć rosyjski ser - dowolny miękki i twardy. W stanie stałym nie powinno być dziur. Również smak jednego sera powinien być "z pieprzem". Sprawdzi się ser myśliwski.
zamiast wódki wiśniowej możesz wziąć zwykłą wódkę, którą osobiście zrobiłem ze stołeczną. Możesz nalegać na wódkę na dojrzałe i całe wiśnie, ale należy ją nalegać przez długi czas, nie mniej niż cztery tygodnie.
i oczywiście będziemy potrzebować specjalnego zestawu do Fondue.
zetrzyj cały ser na drobnej tarce. Możesz zmielić ser w blenderze. Weź kubek do Fondue i wetrzyj czosnek w jego wnętrze. Teraz wlej wino do miski i podgrzej, aby wino się nie zagotowało. Teraz wymieszaj wódkę z mąką kukurydzianą, a następnie dodaj dwie trzecie powstałej mieszanki do wina, dobrze wymieszaj. Powoli wlej ser i wymieszaj drewnianą szpatułką. Dodaj trzecią część mąki do Fondue i wymieszaj. Dodaj czarny pieprz i gałkę muszkatołową.
serowe fondue powinno zgęstnieć. Najważniejsze – żeby się nie przegrzać.
teraz przestaw miskę na urządzenie do fondue na stole. Dodaj kromki tostowego chleba, różne warzywa. Możesz wziąć chude niesolone galety. Wszystko, serowe fondue można jeść.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser"aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Białe wino - 78 kcal/100g
- Wódka - 235 kcal/100g
- Mąka kukurydziana - 368 kcal/100g
- Pełnoziarnista mąka kukurydziana razowa - 355 kcal/100g
- Mąka kukurydziana pełnoziarnista przesiana - 362 kcal/100g
- Mąka kukurydziana z ziaren z usuniętymi zarodkami vitaminisir - 364 kcal/100g
- Mąka kukurydziana z ziaren z usuniętymi zarodkami newitaminiza - 364 kcal/100g
- Gałka muszkatołowa - 556 kcal/100g