budyń hawajski

świąteczna i piękna wariacja na temat budyniu dla całej rodziny! Łatwo. Smacznie. Świąteczny, piękny deser, budyń po hawajsku, nie tylko dla dzieci, ale także dla dorosłych.
♚LarisynshikAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 2 g
tłuszcze 4 % 1 g
węglowodany 88 % 22 g
94 kcal
IG: 32 / 36 / 32

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.
  12. Krok 12:

    Krok 12.
  13. Krok 13:

    Krok 13.
  14. Krok 14:

    Krok 14.
  15. Krok 15:

    Krok 15.
  16. Krok 16:

    Krok 16.
  17. Krok 17:

    Krok 17.
  18. Krok 18:

    Krok 18.
  19. Krok 19:

    Krok 19.
zagotuj mleko, dodaj cukier i ryż. Po 15-20 minutach od rozpoczęcia gotowania dodaj wanilinę.



ugotuj pudding ryżowy i odstaw na bok, aż ryż całkowicie wchłonie płyn.



pomarańcza, obierz mandarynki, podziel na plasterki.



jabłko ma rdzeń.

pokrój owoce w kostkę.



zagotuj syrop, włóż tam pokrojone owoce, gotuj przez 3-4 minuty. Połóż na talerzu.



banany obrać, pokroić ukośnie, gotować w syropie przez 2 minuty. Połóż na talerzu.



wyjmij wiśnie z kompotu, usuń pestki i pokrój jagody w kostkę. Gotuj w syropie przez 2 minuty. Połóż jagody na talerzu.



syrop trochę odparować. Umieść łyżkę dowolnego dżemu. Dobrze wymieszaj.



połóż budyń na talerzu. Na wierzchu budyniu ułóż owoce (pomarańcza, mandarynki, jabłko, wiśnia) tak, aby budyń z powodu owoców nie był widoczny.



połóż banana na krawędzi talerza.
skrop budyń syropem i natychmiast podawaj.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Banany - 89   kcal/100g
  • Mandarynki - 33   kcal/100g
  • Mandarynki w puszkach - 40   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wiśnia kwaśna - 52   kcal/100g
  • Wiśnia słodka - 64   kcal/100g
  • Wiśnia suszona - 292   kcal/100g
  • Wiśnia konserwowa - 61   kcal/100g
  • Pomarańcze - 36   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Dżem dowolny - 271   kcal/100g

Podobne przepisy