Limoncello na spirytusie

zaskocz swoich gości żywym domowym likierem! Likier jest przygotowywany bardzo łatwo, najważniejsze jest uzbroić się w cierpliwość i poczekać, aż dojrzeje. Likier jest bardzo aromatyczny i mocny. Im dłużej jest podawany, tym ciemniejszy i bardziej nasycony staje się. Podawaj Limoncello lepiej schłodzone i zimne stosy. Z tych składników na wyjściu uzyskuje się około 0,5 litra gotowego likieru. Poczęstuj się!
IrishaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 92 % 12 g
84 kcal
IG: 17 / 0 / 83

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 44 D
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Na początek weź cytryny i dokładnie je umyj.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Usuń skórkę z czystych i suchych cytryn, staramy się nie chwytać białej części. Do przepisu potrzebujemy tylko skórki z cytryny, ale z samych cytryn można zrobić dżemy (zrobiłem to, okazało się bardzo smaczne).

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej skórkę do czystej, suchej butelki i napełnij ją 96% alkoholem. Szczelnie zamknij butelkę i pozostaw do zaparzenia na 1 tydzień w ciemnym, chłodnym miejscu.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Po tygodniu bierzemy cukier i wodę na syrop.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W rondlu wymieszaj wodę z cukrem, zagotuj mieszaninę i gotuj syrop przez 5 minut. Gotowy syrop pozwala całkowicie ostygnąć.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Gdy syrop całkowicie ostygnie, wyciągamy butelkę ze skórką.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Filtruj nalewkę przez sitko i gazę. Wymieszaj z syropem i wyślij ponownie do zaparzenia przez 1 tydzień w szczelnie zamkniętej butelce.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Po upływie tego czasu wyjmujemy nalewkę, ponownie filtrujemy, ponownie wlewamy do butelki i pozostawiamy w ciemnym, chłodnym miejscu na co najmniej 1 miesiąc. Po miesiącu wyjmujemy nasz aromatyczny Likier i możemy się nim cieszyć. Podawaj alkohol schłodzony!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Alkohol - 221   kcal/100g

Podobne przepisy