skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Na początek weź cytryny i dokładnie je umyj.
Krok 2:
Usuń skórkę z czystych i suchych cytryn, staramy się nie chwytać białej części. Do przepisu potrzebujemy tylko skórki z cytryny, ale z samych cytryn można zrobić dżemy (zrobiłem to, okazało się bardzo smaczne).
Krok 3:
Wlej skórkę do czystej, suchej butelki i napełnij ją 96% alkoholem. Szczelnie zamknij butelkę i pozostaw do zaparzenia na 1 tydzień w ciemnym, chłodnym miejscu.
Krok 4:
Po tygodniu bierzemy cukier i wodę na syrop.
Krok 5:
W rondlu wymieszaj wodę z cukrem, zagotuj mieszaninę i gotuj syrop przez 5 minut. Gotowy syrop pozwala całkowicie ostygnąć.
Krok 6:
Gdy syrop całkowicie ostygnie, wyciągamy butelkę ze skórką.
Krok 7:
Filtruj nalewkę przez sitko i gazę. Wymieszaj z syropem i wyślij ponownie do zaparzenia przez 1 tydzień w szczelnie zamkniętej butelce.
Krok 8:
Po upływie tego czasu wyjmujemy nalewkę, ponownie filtrujemy, ponownie wlewamy do butelki i pozostawiamy w ciemnym, chłodnym miejscu na co najmniej 1 miesiąc. Po miesiącu wyjmujemy nasz aromatyczny Likier i możemy się nim cieszyć. Podawaj alkohol schłodzony!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Alkohol - 221 kcal/100g