skład / składniki
metoda gotowania
smoothie to zimny napój-deser, który składa się z jagód, owoców,soku, herbaty i, jeśli to konieczne, kawałków lodu (jeśli jest ciepło - to bardzo cenne).
istnieje ogromna różnorodność opcji przygotowywania koktajli. Najlepiej przygotować go z sezonowych jagód i owoców. Wiosną nie ma jeszcze letniej obfitości owoców, więc przygotujemy koktajle z owoców całorocznych, a mianowicie z pomarańczy i banana. Staraj się brać pomarańcze, które nie są nierówne, ale gładkie. Wtedy część, która jest biała, pod skórką będzie minimalna. I polecam banany w pełni dojrzałe. Będą miękkie i słodkie.
aby przygotować smoothie, obierz banany i pokrój na kawałki. Pokrój pomarańcze na pół i wyciśnij z nich sok za pomocą sokowirówki. Jeśli chcesz, aby koktajl miał więcej błonnika potrzebnego organizmowi, obierz skórkę, pokrój na kawałki i usuń nasiona. Następnie obrane pomarańcze i połamane kawałki bananów włożyć do miski blendera i przykryć. Włącz blender na wysoką moc przez 1-2 minuty. W tym czasie banany z pomarańczami zmienią się w jednorodną masę. Jeśli chcesz, aby smoothie było grubsze do jedzenia łyżką, dodaj kolejnego Banana.
wlej gotowy koktajl do szklanek i od razu poczęstuj się.
lód można dodać do gotowego koktajlu lub dodać go podczas mielenia.
świeży koktajl należy spożywać tak szybko, jak to możliwe, ponieważ witaminy szybko ulatniają się.
pyszna i zdrowa przekąska jest gotowa!
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Banany - 89 kcal/100g
- Pomarańcze - 36 kcal/100g