skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Wlej cukier i sól do miski na ciasto, dodaj jajka. Wszystko dobrze wymieszaj, nie musisz ubijać.
Krok 2:
Rozpuść i lekko ostudź masło i dodaj do mieszanki jajecznej.
Krok 3:
Zgaś sodę octem i dodaj do miski.
Krok 4:
Partiami dodając mąkę, zagnieść ciasto. Oczywiście lepiej jest przesiać mąkę.
Krok 5:
Ciasto jest gładkie i maślane.
Krok 6:
Nasmaruj patelnię z ciasteczkami olejem roślinnym i rozgrzej.
Krok 7:
Z ciasta zrób puste kulki o małych rozmiarach.
Krok 8:
Umieść półfabrykaty na rozgrzanej patelni, szczelnie zamknij i smaż z obu stron przez 1,5 minuty.
Krok 9:
A to jest sekretny moment podglądania. Zawsze zastanawiałem się, jak tam jest w środku.
Krok 10:
Włóż gotowe muszle do miski i uporządkuj, Przytnij.
Krok 11:
Ochłodzić ciasteczka.
Krok 12:
Napełnij każde ciastko skondensowanym mlekiem i połącz je parami.
Krok 13:
Pierwszy - koniecznie zjedz! Taki znak!
miłego!
P. S. masło można zastąpić margaryną. Mleko skondensowane można kupić na surowo i ugotować - w rondlu z wodą bezpośrednio w słoiku.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Gotowane mleko skondensowane - 328 kcal/100g