kakao ze skondensowanym mlekiem

bardzo smaczne, bardzo szybkie, bardzo czekoladowe, na śniadanie! Kakao ze skondensowanym mlekiem jest szczególnie dobre w zimnych porach roku. Zacznij od niego rano, a twój dzień będzie lśnił nowymi kolorami! Dzięki śmietanie zmieszanej z mlekiem napój ma bogaty, łagodny smak. Poza tym może zastąpić całe śniadanie!
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 4 g
tłuszcze 45 % 13 g
węglowodany 41 % 12 g
214 kcal
IG: 50 / 0 / 50

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić kakao ze skondensowanym mlekiem? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Mleko można stosować o dowolnej zawartości tłuszczu. Do śmietany wystarczy 10-15%, ale możesz wziąć dużą zawartość tłuszczu. Smak będzie bardziej kremowy i bogaty. Weź naturalne kakao, bez dodatku cukru.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej mleko i śmietanę do małej kadzi. Włóż do ognia i prawie zagotuj. Nie trzeba gotować. Gdy tylko para zacznie rosnąć i wydaje się, że wszystko zaraz się zagotuje-zdejmij kadzi z ognia.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej proszek kakaowy do gorącej masy mlecznej i dobrze wymieszaj, aby nie pozostały grudki. Wygodnie jest to zrobić za pomocą trzepaczki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie wlej skondensowane mleko do kadzi i natychmiast wymieszaj trzepaczką z całkowitą masą. Nawiasem mówiąc, jeśli lubisz słodszy napój, dodaj więcej skondensowanego mleka.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ubij trochę całą masę trzepaczką, aż pojawi się piana. Następnie włóż kadzi z powrotem do ognia i gotuj kakao na małym ogniu przez 1-2 minuty, ciągle mieszając. W takim przypadku skondensowane mleko całkowicie rozpuści się w napoju, a samo kakao lekko zgęstnieje. Najważniejsze - nie trzeba gotować kakao.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Gorące kakao wlać do przygotowanych szklanek.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Jako dekorację możesz użyć bitej śmietany lub pianek, świeżych jagód lub liści mięty. Pyszne i aromatyczne kakao jest gotowe! Poczęstuj się gorącym napojem! Smacznego!

kakao to najsmaczniejszy napój czekoladowy, który zawsze kojarzy się z ciepłymi wspomnieniami z dzieciństwa. Taki napój ma właściwości orzeźwiające i tonizujące.

smak gorącego napoju kakaowego można wzbogacić. Po prostu dodaj do niej trochę gorzkiej lub mlecznej czekolady i poczekaj, aż się rozpuści.

śmietana do tego przepisu może mieć dowolną zawartość tłuszczu, ale pamiętaj, że im wyższy procent zawartości tłuszczu w produktach, których używasz, tym wyższa będzie zawartość kalorii w naczyniu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietanka - 300   kcal/100g
  • Mleko skondensowane z cukrem - 324   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Bita śmietana - 257   kcal/100g

Podobne przepisy