skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić kakao ze skondensowanym mlekiem? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Mleko można stosować o dowolnej zawartości tłuszczu. Do śmietany wystarczy 10-15%, ale możesz wziąć dużą zawartość tłuszczu. Smak będzie bardziej kremowy i bogaty. Weź naturalne kakao, bez dodatku cukru.
Krok 2:
Wlej mleko i śmietanę do małej kadzi. Włóż do ognia i prawie zagotuj. Nie trzeba gotować. Gdy tylko para zacznie rosnąć i wydaje się, że wszystko zaraz się zagotuje-zdejmij kadzi z ognia.
Krok 3:
Wlej proszek kakaowy do gorącej masy mlecznej i dobrze wymieszaj, aby nie pozostały grudki. Wygodnie jest to zrobić za pomocą trzepaczki.
Krok 4:
Następnie wlej skondensowane mleko do kadzi i natychmiast wymieszaj trzepaczką z całkowitą masą. Nawiasem mówiąc, jeśli lubisz słodszy napój, dodaj więcej skondensowanego mleka.
Krok 5:
Ubij trochę całą masę trzepaczką, aż pojawi się piana. Następnie włóż kadzi z powrotem do ognia i gotuj kakao na małym ogniu przez 1-2 minuty, ciągle mieszając. W takim przypadku skondensowane mleko całkowicie rozpuści się w napoju, a samo kakao lekko zgęstnieje. Najważniejsze - nie trzeba gotować kakao.
Krok 6:
Gorące kakao wlać do przygotowanych szklanek.
Krok 7:
Jako dekorację możesz użyć bitej śmietany lub pianek, świeżych jagód lub liści mięty. Pyszne i aromatyczne kakao jest gotowe! Poczęstuj się gorącym napojem! Smacznego!
kakao to najsmaczniejszy napój czekoladowy, który zawsze kojarzy się z ciepłymi wspomnieniami z dzieciństwa. Taki napój ma właściwości orzeźwiające i tonizujące.
smak gorącego napoju kakaowego można wzbogacić. Po prostu dodaj do niej trochę gorzkiej lub mlecznej czekolady i poczekaj, aż się rozpuści.
śmietana do tego przepisu może mieć dowolną zawartość tłuszczu, ale pamiętaj, że im wyższy procent zawartości tłuszczu w produktach, których używasz, tym wyższa będzie zawartość kalorii w naczyniu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietanka - 300 kcal/100g
- Mleko skondensowane z cukrem - 324 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Bita śmietana - 257 kcal/100g