skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki. Aby zrobić budyń chia z mlekiem kokosowym, potrzebujemy: mleka kokosowego; cytryny; miód; nasiona chia; kurkuma; sól.
Krok 2:
Dokładnie opłucz nasiona chia i wyrzuć na drobne sito. Przynajmniej tak wskazano na opakowaniu. Odkąd pracowałem z chia po raz pierwszy, zrobiłem wszystko zgodnie z instrukcjami. W rezultacie nasiona bardzo spuchły i stały się śliskie.
Krok 3:
Odetnij skórkę z cytryn, próbując usunąć tylko żółtą część bez białej warstwy, w przeciwnym razie gotowy deser będzie gorzki. Natychmiast zetrę skórkę na średniej tarce. Więc skórka lepiej ujawni swój aromat. I tak później mieszanina będzie musiała zostać przecedzona przez sito, więc cała skórka pozostanie na sicie.
Krok 4:
Pokrój cytryny na pół.
Krok 5:
Wyciśnij z nich sok.
Krok 6:
W misce blendera połącz mleko kokosowe, miód, sok i skórkę z cytryny, kurkumę i sól. Niech obecność kurkumy nie będzie myląca. Nadaje deserowi żółtawy kolor i lekki posmak.
Krok 7:
Ubij wszystko, aż będzie gładkie. Po ubiciu mieszaninę można przetrzeć przez sito, aby odciąć skórkę. Ale jeśli jesteś spokojny o skórkę w deserach, nie musisz filtrować mieszanki. Ze skórką nadal okazuje się bardziej aromatyczny.
Krok 8:
Dodaj nasiona chia.
Krok 9:
Ubijaj jeszcze raz przez 4-5 sekund.
Krok 10:
Wlej deser do misek i wstaw na noc do lodówki.
Krok 11:
Deser stanie się bardziej lepki, gdy ostygnie. Przed podaniem wyjąć z lodówki i odstawić w temperaturze pokojowej na 15-20 minut. Smacznego!
Ojczyzną Chia (są to nasiona Hiszpańskiej szałwii) jest Meksyk i Gwatemala. Chia była najważniejszą uprawą Azteków. Zajęła trzecie miejsce za kukurydzą i fasolą. Uważa się, że meksykański Stan Chiapas otrzymał nazwę od rośliny.
pierwsze wzmianki o ich zastosowaniu pochodzą z 2600 roku p. n. e. Indianie używali tego najważniejszego produktu do jedzenia, wyciskali olej z nasion, a także wytwarzali leki i farby do tatuaży. Szczególnie cenili je Aztekowie i ludy Majów, używając nasion nawet jako waluty, płacili również podatki, składali je w ofierze swoim bogom. Idąc na wojnę lub na polowanie, Indianie zabrali ze sobą trochę nasion chia, które zapewniały siłę, energię i wytrzymałość.
Hiszpańscy konkwistadorzy w 1519 r.spustoszyli cywilizacje indiańskie i doszczętnie spalili uprawy roślin Chia. Dopiero 500 lat później w górach Gwatemali znaleziono nasiona. Obecnie produkt zyskał szczególną popularność na całym świecie.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Kurkuma - 325 kcal/100g
- Mleko kokosowe - 230 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Nasiona chia - 512 kcal/100g