budyń Chia na mleku kokosowym

popularny dziś deser i zdrowe śniadanie! Ostatnie dwa lata stały się bardzo popularne desery (i nie tylko desery) z nasionami chia. Przez długi czas omijałem ich i próbowałem takiego jogurtu. Bardzo mi się podobało. Dlatego postanowiłem sam przygotować deser z tymi nasionami.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 3 g
tłuszcze 50 % 15 g
węglowodany 40 % 12 g
196 kcal
IG: 50 / 0 / 50

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 25 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki. Aby zrobić budyń chia z mlekiem kokosowym, potrzebujemy: mleka kokosowego; cytryny; miód; nasiona chia; kurkuma; sól.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dokładnie opłucz nasiona chia i wyrzuć na drobne sito. Przynajmniej tak wskazano na opakowaniu. Odkąd pracowałem z chia po raz pierwszy, zrobiłem wszystko zgodnie z instrukcjami. W rezultacie nasiona bardzo spuchły i stały się śliskie.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Odetnij skórkę z cytryn, próbując usunąć tylko żółtą część bez białej warstwy, w przeciwnym razie gotowy deser będzie gorzki. Natychmiast zetrę skórkę na średniej tarce. Więc skórka lepiej ujawni swój aromat. I tak później mieszanina będzie musiała zostać przecedzona przez sito, więc cała skórka pozostanie na sicie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój cytryny na pół.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wyciśnij z nich sok.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    W misce blendera połącz mleko kokosowe, miód, sok i skórkę z cytryny, kurkumę i sól. Niech obecność kurkumy nie będzie myląca. Nadaje deserowi żółtawy kolor i lekki posmak.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ubij wszystko, aż będzie gładkie. Po ubiciu mieszaninę można przetrzeć przez sito, aby odciąć skórkę. Ale jeśli jesteś spokojny o skórkę w deserach, nie musisz filtrować mieszanki. Ze skórką nadal okazuje się bardziej aromatyczny.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj nasiona chia.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Ubijaj jeszcze raz przez 4-5 sekund.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wlej deser do misek i wstaw na noc do lodówki.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Deser stanie się bardziej lepki, gdy ostygnie. Przed podaniem wyjąć z lodówki i odstawić w temperaturze pokojowej na 15-20 minut. Smacznego!

Ojczyzną Chia (są to nasiona Hiszpańskiej szałwii) jest Meksyk i Gwatemala. Chia była najważniejszą uprawą Azteków. Zajęła trzecie miejsce za kukurydzą i fasolą. Uważa się, że meksykański Stan Chiapas otrzymał nazwę od rośliny.
pierwsze wzmianki o ich zastosowaniu pochodzą z 2600 roku p. n. e. Indianie używali tego najważniejszego produktu do jedzenia, wyciskali olej z nasion, a także wytwarzali leki i farby do tatuaży. Szczególnie cenili je Aztekowie i ludy Majów, używając nasion nawet jako waluty, płacili również podatki, składali je w ofierze swoim bogom. Idąc na wojnę lub na polowanie, Indianie zabrali ze sobą trochę nasion chia, które zapewniały siłę, energię i wytrzymałość.
Hiszpańscy konkwistadorzy w 1519 r.spustoszyli cywilizacje indiańskie i doszczętnie spalili uprawy roślin Chia. Dopiero 500 lat później w górach Gwatemali znaleziono nasiona. Obecnie produkt zyskał szczególną popularność na całym świecie.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Kurkuma - 325   kcal/100g
  • Mleko kokosowe - 230   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Nasiona chia - 512   kcal/100g

Podobne przepisy