skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki. Aby przygotować koktajl z kiwi, bananem i jabłkiem, potrzebujemy: dojrzałych kiwi, dojrzałego, ale nie przejrzałego banana (z jasną żółtą skórką bez czarnych kropek), słodko-kwaśnego jabłka (takiego jak Granny Smith, siódemka), płynnego miodu i mleka.
Krok 2:
Obierz i pokrój Kiwi.
Krok 3:
Obierz banana i pokrój na duże kawałki.
Krok 4:
Jabłko również obrać i posiekać, pokroić na kawałki.
Krok 5:
Włóż owoce do miski blendera, dodaj płynny miód.
Krok 6:
Wlej mleko o temperaturze pokojowej.
Krok 7:
Wszystko dokładnie ubij, aż będzie gładkie. Wlej smoothie do szklanek i ciesz się świeżym owocowym smakiem. Musisz natychmiast wypić koktajl, o ile ma piękny bladozielony kolor. Następnie zmielone jabłka i banan zaczną szybko ciemnieć, a kolor Twojego napoju się pogorszy. Chociaż smak nie ucierpi na tym.
smoothie to ten sam koktajl lub..?
ważne jest, aby zrozumieć różnicę między koktajlem a zwykłym koktajlem bezalkoholowym, ponieważ oba można przygotować z owoców z dodatkiem różnych podstaw w postaci mleka, lodów, a także przebić się do blendera. Więc jaka jest różnica? Smoothie to przede wszystkim gęsty napój, w którym udział owoców (lub warzyw) jest równy lub większy niż składnik płynny (mleko, sok, woda itp.). Dlatego smoothie, jeśli chcesz, możesz nawet jeść łyżką. Natomiast koktajl to przede wszystkim mleko/lody/kefir/woda z dodatkami z owoców, jagód, syropu do smaku.
korzyści płynące z smoothie są niezaprzeczalne. Jest to bardzo dobre źródło witamin przy minimalnej ilości kalorii (chyba że w koktajlach używa się samych bananów, wtedy węglowodany będą musiały być dokładnie policzone). Wiele badań wykazało, że dieta zawierająca świeże owoce zmniejsza ryzyko zawału serca i udaru mózgu. Są dobrym i naturalnym źródłem wielu składników odżywczych chroniących serce, takich jak witamina C, kwas foliowy i potas. Istnieją również dowody na to, że owoce zawierające flawonoidy (pigmenty, które nadają owocom różnorodny kolor), takie jak czerwone jabłka, pomarańcze, grejpfruty, jagody, mogą również chronić choroby sercowo-naczyniowe.
koktajle warzywne mają również korzystne właściwości. Większość takich koktajli zawiera wapń, kwasy tłuszczowe omega-3 i białka. Ilość i jakość składników odżywczych zależy całkowicie od tego, jakie składniki dodasz do swojego napoju.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Banany - 89 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Kiwi - 48 kcal/100g