Smoothie jabłko kiwi banan w blenderze

prawdziwy magazyn witamin w jednej szklance. Jabłka, banan i kiwi ubite blenderem z mlekiem to świetny i szybki napój! Jeśli dbasz o swoje zdrowie, Gorąco polecam włączenie smoothie do diety, a tym bardziej zrobienie go za pomocą blendera-kilka sekund!
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 2 g
tłuszcze 11 % 2 g
węglowodany 78 % 14 g
88 kcal
IG: 14 / 50 / 36

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki. Aby przygotować koktajl z kiwi, bananem i jabłkiem, potrzebujemy: dojrzałych kiwi, dojrzałego, ale nie przejrzałego banana (z jasną żółtą skórką bez czarnych kropek), słodko-kwaśnego jabłka (takiego jak Granny Smith, siódemka), płynnego miodu i mleka.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz i pokrój Kiwi.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz banana i pokrój na duże kawałki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Jabłko również obrać i posiekać, pokroić na kawałki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Włóż owoce do miski blendera, dodaj płynny miód.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej mleko o temperaturze pokojowej.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wszystko dokładnie ubij, aż będzie gładkie. Wlej smoothie do szklanek i ciesz się świeżym owocowym smakiem. Musisz natychmiast wypić koktajl, o ile ma piękny bladozielony kolor. Następnie zmielone jabłka i banan zaczną szybko ciemnieć, a kolor Twojego napoju się pogorszy. Chociaż smak nie ucierpi na tym.

smoothie to ten sam koktajl lub..?

ważne jest, aby zrozumieć różnicę między koktajlem a zwykłym koktajlem bezalkoholowym, ponieważ oba można przygotować z owoców z dodatkiem różnych podstaw w postaci mleka, lodów, a także przebić się do blendera. Więc jaka jest różnica? Smoothie to przede wszystkim gęsty napój, w którym udział owoców (lub warzyw) jest równy lub większy niż składnik płynny (mleko, sok, woda itp.). Dlatego smoothie, jeśli chcesz, możesz nawet jeść łyżką. Natomiast koktajl to przede wszystkim mleko/lody/kefir/woda z dodatkami z owoców, jagód, syropu do smaku.

korzyści płynące z smoothie są niezaprzeczalne. Jest to bardzo dobre źródło witamin przy minimalnej ilości kalorii (chyba że w koktajlach używa się samych bananów, wtedy węglowodany będą musiały być dokładnie policzone). Wiele badań wykazało, że dieta zawierająca świeże owoce zmniejsza ryzyko zawału serca i udaru mózgu. Są dobrym i naturalnym źródłem wielu składników odżywczych chroniących serce, takich jak witamina C, kwas foliowy i potas. Istnieją również dowody na to, że owoce zawierające flawonoidy (pigmenty, które nadają owocom różnorodny kolor), takie jak czerwone jabłka, pomarańcze, grejpfruty, jagody, mogą również chronić choroby sercowo-naczyniowe.

koktajle warzywne mają również korzystne właściwości. Większość takich koktajli zawiera wapń, kwasy tłuszczowe omega-3 i białka. Ilość i jakość składników odżywczych zależy całkowicie od tego, jakie składniki dodasz do swojego napoju.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Banany - 89   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Kiwi - 48   kcal/100g

Podobne przepisy