cukinia smażona na patelni z czosnkiem i majonezem

prosta, łatwa, szybka przekąska z ulubionych warzyw! Cukinię smażoną na patelni z czosnkiem i majonezem można podawać na każdą okazję. Ale dodaj trochę wyobraźni i zbuduj z nich porcjowaną przekąskę, która będzie dobrze wyglądać na świątecznym stole!
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 2 g
tłuszcze 57 % 17 g
węglowodany 37 % 11 g
205 kcal
IG: 36 / 0 / 64

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak pysznie usmażyć cukinię na patelni z czosnkiem i majonezem? Przygotuj odpowiednie składniki. Cukinia lepiej jest używać młodych, delikatnych, bez grubych nasion w środku. Dokładnie je umyj i osusz. Umyj i osusz warzywa. Polecam wziąć domowy majonez.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Jeśli cukinia ma grubą i twardą skórkę, odetnij ją. Cukinię pokroić w plastry o grubości około 1 cm. Cukinię posolić, wymieszać i odstawić na 10-15 minut. Odcedź uwolniony sok.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zajmij się przygotowaniem panierki. Aby to zrobić, wlej mąkę do szerokiego talerza. Poza nią niczego nie użyjemy.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obtocz krążki cukinii po obu stronach w mące.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Na patelni rozgrzej olej roślinny i usmaż na nim cukinię z obu stron, aż pojawi się złoty kolor.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przenieś smażoną cukinię na półmisek. Jeśli jest za dużo tłuszczu, możesz najpierw ułożyć smażone warzywa na ręczniku papierowym, a dopiero potem przenieść je na talerz.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zacznij robić sos majonezowy.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Obierz czosnek i przepuść przez prasę. Połącz czosnek z majonezem i mielonym pieprzem.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Mieszaj sos, aż będzie gładki.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Posmaruj pieczoną cukinię sosem majonezowym z czosnkiem.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Możesz zostawić przekąskę w tej formie lub położyć kolejny rząd cukinii na wierzchu, a także posmarować sosem majonezowym. Udekoruj wierzchołki wieżyczek cukinii gałązkami pietruszki. Smacznego!

to danie jest przygotowywane w ciągu kilku minut, okazuje się smaczne i aromatyczne dzięki obecności czosnku w sosie. W tej formie cukinię można spożywać jako niezależną przekąskę lub z różnymi daniami głównymi.

lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe domowe przepisy na majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukinia - 23   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy