skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak pysznie usmażyć cukinię na patelni z czosnkiem i majonezem? Przygotuj odpowiednie składniki. Cukinia lepiej jest używać młodych, delikatnych, bez grubych nasion w środku. Dokładnie je umyj i osusz. Umyj i osusz warzywa. Polecam wziąć domowy majonez.
Krok 2:
Jeśli cukinia ma grubą i twardą skórkę, odetnij ją. Cukinię pokroić w plastry o grubości około 1 cm. Cukinię posolić, wymieszać i odstawić na 10-15 minut. Odcedź uwolniony sok.
Krok 3:
Zajmij się przygotowaniem panierki. Aby to zrobić, wlej mąkę do szerokiego talerza. Poza nią niczego nie użyjemy.
Krok 4:
Obtocz krążki cukinii po obu stronach w mące.
Krok 5:
Na patelni rozgrzej olej roślinny i usmaż na nim cukinię z obu stron, aż pojawi się złoty kolor.
Krok 6:
Przenieś smażoną cukinię na półmisek. Jeśli jest za dużo tłuszczu, możesz najpierw ułożyć smażone warzywa na ręczniku papierowym, a dopiero potem przenieść je na talerz.
Krok 7:
Zacznij robić sos majonezowy.
Krok 8:
Obierz czosnek i przepuść przez prasę. Połącz czosnek z majonezem i mielonym pieprzem.
Krok 9:
Mieszaj sos, aż będzie gładki.
Krok 10:
Posmaruj pieczoną cukinię sosem majonezowym z czosnkiem.
Krok 11:
Możesz zostawić przekąskę w tej formie lub położyć kolejny rząd cukinii na wierzchu, a także posmarować sosem majonezowym. Udekoruj wierzchołki wieżyczek cukinii gałązkami pietruszki. Smacznego!
to danie jest przygotowywane w ciągu kilku minut, okazuje się smaczne i aromatyczne dzięki obecności czosnku w sosie. W tej formie cukinię można spożywać jako niezależną przekąskę lub z różnymi daniami głównymi.
lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
domowe przepisy na majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukinia - 23 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g