skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić naleśniki z kwaśnego mleka? Przygotuj wszystkie składniki. Pożądane jest, aby wszystkie były w tej samej temperaturze pokojowej. Używam świeżych drożdży, ale można je zastąpić suchymi, poniżej jest napisane, jak obliczyć proporcje.
Krok 2:
Wlej mleko do miski o odpowiedniej wielkości, dodaj świeże drożdże i 1 łyżkę cukru.
Krok 3:
Wymieszaj wszystko i pozostaw na 15 minut pod pokrywką lub folią. Ktoś podgrzewa mleko, ale postawiłam miskę na słońcu i wyszło.
Krok 4:
W tym czasie mieszanina wzrośnie. Tak mi wstała. Jeśli tak się nie stało z Twoim, wymień drożdże.
Krok 5:
Przesiej mąkę pszenną do miski.
Krok 6:
Dodaj pozostały cukier.
Krok 7:
Wlej olej słonecznikowy.
Krok 8:
Dodaj sól.
Krok 9:
Wbij jajko.
Krok 10:
Wszystkie składniki ciasta dokładnie zagnieść, aż będą gładkie i pozostawić na 2 godziny pod pokrywką lub folią. Zauważ, że mąka może zająć ci więcej lub mniej niż ja.
Krok 11:
W ciągu 1,5 godziny ciasto wzrosło do pokrywki, razy 4,5.
Krok 12:
Rozgrzej olej roślinny na grubej patelni. Bez mieszania ciasta rozłóż naleśniki na gorącej powierzchni łyżką. Smaż placki z jednej strony przez 2 minuty, aż będą złote. I z drugiej minuty 1,5. Te placki z kwaśnego mleka są wysokie i nie spadają po schłodzeniu.
szczerze mówiąc, naleśniki drożdżowe zawsze gotowałem na świeżym mleku, a potem pojawił się przypadek wypróbowania takiego przepisu. I wiecie co?! To mój ulubiony sposób na zrobienie placków drożdżowych! Nawiasem mówiąc, przepis Doskonale nadaje się do mleka, które zsiadło podczas gotowania. Będzie nie mniej smaczny.
płyn, w którym drożdże są hodowane, powinien być przyjemny w dotyku, nie wyższy niż 40 stopni. Dlaczego to ma znaczenie? W ciepłym środowisku drożdże są dobrze aktywowane, umierają w gorącym środowisku, aw zimnym po prostu nie działają. Aby uniknąć nieprzyjemnych niespodzianek, przetestuj drożdże przed zmieszaniem z resztą składników. Wlej trochę ciepłego mleka do miski, wymieszaj w niej drożdże. Przykryj miskę ręcznikiem kuchennym i umieść w ciepłym miejscu bez przeciągów na 10-15 minut. W tym czasie na powierzchni ciasta powinna pojawić się Piankowa Czapka drożdżowa. Jeśli tak się nie stanie, proces fermentacji się nie rozpoczął (drożdże są przeterminowane lub zepsute). W takim przypadku warto wziąć inne drożdże, w przeciwnym razie pieczenie nie zadziała.
świeże drożdże można zastąpić suchymi, w oparciu o proporcję 1: 3. Oznacza to, że na 3 gramy świeżych drożdży potrzebnych zgodnie z przepisem musisz wziąć 1 gram suchych.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal / 100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Kwaśne mleko - 60 kcal/100g
- Świeże drożdże - 109 kcal/100g