placki z kwaśnego mleka są bujne na drożdżach

najsmaczniejsze, przewiewne, bez większych kłopotów i zamieszania! Bujne placki z kwaśnego mleka na drożdżach są przygotowywane bardzo prosto i szybko. Można je dosłownie zrobić na śniadanie, aby zadowolić członków rodziny. Podawaj je jak zwykle ze śmietaną lub miodem, syropem, skondensowanym mlekiem.
Ksyusha Rado-LuboAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 5 g
tłuszcze 36 % 20 g
węglowodany 55 % 30 g
326 kcal
IG: 3 / 0 / 97

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić naleśniki z kwaśnego mleka? Przygotuj wszystkie składniki. Pożądane jest, aby wszystkie były w tej samej temperaturze pokojowej. Używam świeżych drożdży, ale można je zastąpić suchymi, poniżej jest napisane, jak obliczyć proporcje.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej mleko do miski o odpowiedniej wielkości, dodaj świeże drożdże i 1 łyżkę cukru.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wymieszaj wszystko i pozostaw na 15 minut pod pokrywką lub folią. Ktoś podgrzewa mleko, ale postawiłam miskę na słońcu i wyszło.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W tym czasie mieszanina wzrośnie. Tak mi wstała. Jeśli tak się nie stało z Twoim, wymień drożdże.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przesiej mąkę pszenną do miski.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj pozostały cukier.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej olej słonecznikowy.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj sól.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wbij jajko.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wszystkie składniki ciasta dokładnie zagnieść, aż będą gładkie i pozostawić na 2 godziny pod pokrywką lub folią. Zauważ, że mąka może zająć ci więcej lub mniej niż ja.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    W ciągu 1,5 godziny ciasto wzrosło do pokrywki, razy 4,5.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Rozgrzej olej roślinny na grubej patelni. Bez mieszania ciasta rozłóż naleśniki na gorącej powierzchni łyżką. Smaż placki z jednej strony przez 2 minuty, aż będą złote. I z drugiej minuty 1,5. Te placki z kwaśnego mleka są wysokie i nie spadają po schłodzeniu.

szczerze mówiąc, naleśniki drożdżowe zawsze gotowałem na świeżym mleku, a potem pojawił się przypadek wypróbowania takiego przepisu. I wiecie co?! To mój ulubiony sposób na zrobienie placków drożdżowych! Nawiasem mówiąc, przepis Doskonale nadaje się do mleka, które zsiadło podczas gotowania. Będzie nie mniej smaczny.

płyn, w którym drożdże są hodowane, powinien być przyjemny w dotyku, nie wyższy niż 40 stopni. Dlaczego to ma znaczenie? W ciepłym środowisku drożdże są dobrze aktywowane, umierają w gorącym środowisku, aw zimnym po prostu nie działają. Aby uniknąć nieprzyjemnych niespodzianek, przetestuj drożdże przed zmieszaniem z resztą składników. Wlej trochę ciepłego mleka do miski, wymieszaj w niej drożdże. Przykryj miskę ręcznikiem kuchennym i umieść w ciepłym miejscu bez przeciągów na 10-15 minut. W tym czasie na powierzchni ciasta powinna pojawić się Piankowa Czapka drożdżowa. Jeśli tak się nie stanie, proces fermentacji się nie rozpoczął (drożdże są przeterminowane lub zepsute). W takim przypadku warto wziąć inne drożdże, w przeciwnym razie pieczenie nie zadziała.

świeże drożdże można zastąpić suchymi, w oparciu o proporcję 1: 3. Oznacza to, że na 3 gramy świeżych drożdży potrzebnych zgodnie z przepisem musisz wziąć 1 gram suchych.

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal / 100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Kwaśne mleko - 60   kcal/100g
  • Świeże drożdże - 109   kcal/100g

Podobne przepisy