mrożona herbata z rokitnika

pyszny i niezwykle zdrowy napój!!! Herbata z rokitnika zwyczajnego to bardzo zdrowy i smaczny napój, który można przygotować o każdej porze roku bez większych trudności.Rokitnik jest bardzo dobrą jagodą i jest dobrze przechowywany w zamrażarce przez dość długi czas.To jedna z najzdrowszych jagód.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 14 g
67 kcal
IG: 8 / 0 / 92

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby przygotować pyszną, aromatyczną, witaminową herbatę z rokitnika, przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Jagody rokitnika nie muszą być rozmrażane. Ale wodę należy doprowadzić do wrzenia.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Włóż jagody rokitnika do małego kubka, zalej gorącą wodą, spłucz je trochę i natychmiast spuść całą wodę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Następnie jagody ponownie zalej gorącą wodą i odstaw na 1-2 minuty. W tym czasie całkowicie się rozmrożą i zaczną oddawać swoje składniki odżywcze do wody. Aby smak herbaty był najjaśniejszy, zetrzyj jagody łyżką lub tłuczkiem, aby wypuściły sok.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przenieś masę jagodową do naczynia do parzenia herbaty. Aby to zrobić, odpowiednia jest francuska prasa, zwykły słoik lub czajniczek wykonany ze szkła lub ceramiki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zalej wrzącą wodą i przykryj. Odstaw na 5-7 minut, aby zaparzyć herbatę. Im dłużej zaparzasz herbatę, tym bardziej aromatyczny będzie gotowy napój. Opcjonalnie w tym momencie możesz dodać napar z czarnej lub zielonej herbaty. Lub uzupełnij napój skórką z cytryny, miętą, imbirem lub przyprawami.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Odcedź gotową herbatę i wlej do przygotowanych kubków. Do kubka dodaj trochę miodu lub cukru według własnych upodobań. Miłego picia herbaty!

taka herbata z rokitnika jest szczególnie dobra w zimie. Doskonale ogrzewa, orzeźwia i napełnia ciało przydatnymi substancjami, które są tak bogate w tę jagodę.

rokitnik jest szeroko stosowany w medycynie ludowej. Wszystko jest w nim cenne-jagody, kora, liście.

możesz użyć świeżych lat, mrożonych lub suszonych, aby zrobić herbatę z rokitnika o każdej porze roku. Rokitnik wzmacnia układ krążenia i zapobiega występowaniu przeziębienia.

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Miód - 400   kcal/100g
  • Rokitnik - 52   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy