skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby przygotować pyszną, aromatyczną, witaminową herbatę z rokitnika, przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Jagody rokitnika nie muszą być rozmrażane. Ale wodę należy doprowadzić do wrzenia.
Krok 2:
Włóż jagody rokitnika do małego kubka, zalej gorącą wodą, spłucz je trochę i natychmiast spuść całą wodę.
Krok 3:
Następnie jagody ponownie zalej gorącą wodą i odstaw na 1-2 minuty. W tym czasie całkowicie się rozmrożą i zaczną oddawać swoje składniki odżywcze do wody. Aby smak herbaty był najjaśniejszy, zetrzyj jagody łyżką lub tłuczkiem, aby wypuściły sok.
Krok 4:
Przenieś masę jagodową do naczynia do parzenia herbaty. Aby to zrobić, odpowiednia jest francuska prasa, zwykły słoik lub czajniczek wykonany ze szkła lub ceramiki.
Krok 5:
Zalej wrzącą wodą i przykryj. Odstaw na 5-7 minut, aby zaparzyć herbatę. Im dłużej zaparzasz herbatę, tym bardziej aromatyczny będzie gotowy napój. Opcjonalnie w tym momencie możesz dodać napar z czarnej lub zielonej herbaty. Lub uzupełnij napój skórką z cytryny, miętą, imbirem lub przyprawami.
Krok 6:
Odcedź gotową herbatę i wlej do przygotowanych kubków. Do kubka dodaj trochę miodu lub cukru według własnych upodobań. Miłego picia herbaty!
taka herbata z rokitnika jest szczególnie dobra w zimie. Doskonale ogrzewa, orzeźwia i napełnia ciało przydatnymi substancjami, które są tak bogate w tę jagodę.
rokitnik jest szeroko stosowany w medycynie ludowej. Wszystko jest w nim cenne-jagody, kora, liście.
możesz użyć świeżych lat, mrożonych lub suszonych, aby zrobić herbatę z rokitnika o każdej porze roku. Rokitnik wzmacnia układ krążenia i zapobiega występowaniu przeziębienia.
do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Miód - 400 kcal/100g
- Rokitnik - 52 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g