grzanki w kuchence mikrofalowej

Szybkie i pyszne śniadanie bez żadnych kłopotów! Grzanki mikrofalowe to najprostszy przepis na danie błyskawiczne, które smakuje jak francuskie słodkie tosty. Gotowanie takich grzanek to przyjemność! Produkty do tego są najprostsze i bardzo niedrogie, a wynik jest nie do pochwały!
LesiaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 6 g
tłuszcze 24 % 10 g
węglowodany 62 % 26 g
206 kcal
IG: 24 / 76 / 0

metoda gotowania

Czas gotowania: 10 min

1. Pokrój kromkę białego chleba w kostkę lub małe kawałki o dowolnym kształcie. Zamiast białego chleba możesz wziąć specjalny tost (najwygodniej go pokroić), zwykły bochenek lub zboże z otrębami. Chleb może być różnego rodzaju do woli i indywidualnych preferencji.

2. W osobnym głębokim pojemniku (odpowiednia jest miska lub zwykły talerz) rozbij jajko kurze. Dobrze ubij widelcem lub trzepaczką do gotowania, aż będzie gładka. Aby przygotować jedną porcję grzanek, potrzebujesz połowy jaja kurzego. Dlatego pozostałą połowę mieszanki jajecznej wlej do innego naczynia-można ją wykorzystać do przygotowania innego dania lub możesz ugotować dwie porcje tych wspaniałych słodkich grzanek na raz.

3. Wlej trochę mleka do miski z ubitym jajkiem. Ponownie dobrze wymieszaj trzepaczką, aż utworzy się puszysta piana.

4. W małym pojemniku wymieszaj zmielony cynamon i cukier do smaku. A następnie wlej tę mieszaninę do miski z resztą składników. Dokładnie wymieszaj.

5. Aby uzyskać jeszcze przyjemniejszy smak i apetyczny aromat, Dodaj do miski kilka kropli ekstraktu waniliowego. Ekstrakt waniliowy można zastąpić cukrem waniliowym, wanilią lub innym aromatem.

6. Przygotuj filiżankę lub inny podobny pojemnik, który można umieścić w kuchence mikrofalowej. Posmaruj wnętrze kubka małym kawałkiem masła ze wszystkich stron.

7. Przenieś pokrojony w kostkę chleb do filiżanki. Na wierzch wszystko zalej mieszanką jajka, mleka, cynamonu i cukru. Wciśnij chleb do kubka widelcem i pozwól mu wchłonąć w siebie mieszankę jajeczno-mleczną.

8. Najpierw włóż filiżankę do kuchenki mikrofalowej na minutę. Następnie wyjmij filiżankę, wymieszaj zawartość i kontynuuj gotowanie w kuchence mikrofalowej, aż płyn zniknie - około pół minuty dłużej.

podawaj takie słodkie grzanki na gorąco. W razie potrzeby możesz polać je miodem lub syropem klonowym. To jest pyszne!

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Biały chleb - 266   kcal/100g
  • Ekstrakt waniliowy - 321   kcal/100g
  • Mielony cynamon - 247   kcal/100g

Podobne przepisy