skład / składniki
metoda gotowania
jabłka na gofry lepiej wybrać słodkie. Dokładnie je umyj, obierz i zetrzyj na drobnej tarce.
do powstałego puree dodaj sok z cytryny, łyżkę cynamonu i łyżkę oleju roślinnego. Odłóż miskę musu jabłkowego na bok.
weź kolejną miskę, która powinna być wystarczająco głęboka, z wysokimi krawędziami, aby zmieszane składniki nie rozpryskiwały się i ubij w niej jajko z cukrem. Dodaj tam śmietanę i ponownie ubij.
dodaj mus jabłkowy do powstałej mieszanki i dokładnie wymieszaj.
przesiej mąkę, wymieszaj z proszkiem do pieczenia i wanilią, Dodaj części do pozostałych składników i delikatnie wymieszaj.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj
o mące i jej właściwościach!
ciasto powinno wyglądać mniej więcej tak, jak na naleśnikach, niezbyt gęste i niezbyt płynne.
ciasto na gofry jabłkowe jest gotowe.
rozgrzej gofrownicę. Przed upieczeniem pierwszych gofrów lepiej posmarować powierzchnię gofrownicy niewielką ilością oleju roślinnego,nawet jeśli jest nieprzywierająca. Aby to zrobić, dobrze jest użyć specjalnego pędzla. Na każdy panel waflowy wlej pełną łyżkę ciasta i piecz na złoty kolor. Czas pieczenia zależy od charakterystyki gofrownicy, skup się na swojej technice.
gofry są miękkie, aromatyczne, lekko wilgotne. Podczas serwowania możesz posypać gofry jabłkowe cukrem pudrem, cynamonem, polać syropem klonowym, solonym karmelem lub skondensowanym mlekiem.
jeśli nie masz kuchenki elektrycznej, możesz upiec naleśniki jabłkowe na zwykłej patelni zgodnie z tym samym przepisem.
pyszne niedzielne śniadanie jest gotowe! Dobrze, że możesz się nigdzie nie spieszyć, możesz trochę marzyć i wyobrazić sobie, że jesteśmy w podróży. A nasza kuchnia to mała wiedeńska kawiarnia. W końcu to właśnie z Austrii te przepyszne gofry rozpoczęły swoją wędrówkę po świecie. Po raz pierwszy miękkie gofry, podobne do ciast, upiekł austriacki cukiernik Josef Maner w 1898 roku. Do deseru dodał orzechy przywiezione z okolic Neapolu i nazwał gofry neapolitańskie.
oczywiście przepis na gofry jabłkowe różni się od gofrów sposób. Obecnie istnieją setki przepisów na gofry Wiedeńskie. Są dobre. Możesz tylko nieznacznie zmienić przepis, dodać nowe nadzienie-jagody, owoce, słodki sos, śmietana, ser - a teraz na stole jest coś nowego!
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g