gofry jabłkowe w gofrownicy

uwielbiasz wypieki jabłkowe? Pamiętaj, aby upiec te gofry! Ciasto na wiedeńskie gofry jabłkowe przygotowuje się bardzo szybko, przygotowanie jest łatwe i proste: wlej ciasto do gofrownicy i po kilku minutach gotowe! Przepis jest świetny, jeśli chcesz zafundować rodzinie pyszne śniadanie w weekend.
melodiaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 4 g
tłuszcze 20 % 7 g
węglowodany 69 % 24 g
177 kcal
IG: 22 / 0 / 78

metoda gotowania

czas gotowania: 40 min

jabłka na gofry lepiej wybrać słodkie. Dokładnie je umyj, obierz i zetrzyj na drobnej tarce.

do powstałego puree dodaj sok z cytryny, łyżkę cynamonu i łyżkę oleju roślinnego. Odłóż miskę musu jabłkowego na bok.

weź kolejną miskę, która powinna być wystarczająco głęboka, z wysokimi krawędziami, aby zmieszane składniki nie rozpryskiwały się i ubij w niej jajko z cukrem. Dodaj tam śmietanę i ponownie ubij.

dodaj mus jabłkowy do powstałej mieszanki i dokładnie wymieszaj.

przesiej mąkę, wymieszaj z proszkiem do pieczenia i wanilią, Dodaj części do pozostałych składników i delikatnie wymieszaj.

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

ciasto powinno wyglądać mniej więcej tak, jak na naleśnikach, niezbyt gęste i niezbyt płynne.

ciasto na gofry jabłkowe jest gotowe.

rozgrzej gofrownicę. Przed upieczeniem pierwszych gofrów lepiej posmarować powierzchnię gofrownicy niewielką ilością oleju roślinnego,nawet jeśli jest nieprzywierająca. Aby to zrobić, dobrze jest użyć specjalnego pędzla. Na każdy panel waflowy wlej pełną łyżkę ciasta i piecz na złoty kolor. Czas pieczenia zależy od charakterystyki gofrownicy, skup się na swojej technice.

gofry są miękkie, aromatyczne, lekko wilgotne. Podczas serwowania możesz posypać gofry jabłkowe cukrem pudrem, cynamonem, polać syropem klonowym, solonym karmelem lub skondensowanym mlekiem.

jeśli nie masz kuchenki elektrycznej, możesz upiec naleśniki jabłkowe na zwykłej patelni zgodnie z tym samym przepisem.

pyszne niedzielne śniadanie jest gotowe! Dobrze, że możesz się nigdzie nie spieszyć, możesz trochę marzyć i wyobrazić sobie, że jesteśmy w podróży. A nasza kuchnia to mała wiedeńska kawiarnia. W końcu to właśnie z Austrii te przepyszne gofry rozpoczęły swoją wędrówkę po świecie. Po raz pierwszy miękkie gofry, podobne do ciast, upiekł austriacki cukiernik Josef Maner w 1898 roku. Do deseru dodał orzechy przywiezione z okolic Neapolu i nazwał gofry neapolitańskie.

oczywiście przepis na gofry jabłkowe różni się od gofrów sposób. Obecnie istnieją setki przepisów na gofry Wiedeńskie. Są dobre. Możesz tylko nieznacznie zmienić przepis, dodać nowe nadzienie-jagody, owoce, słodki sos, śmietana, ser - a teraz na stole jest coś nowego!

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g

Podobne przepisy